Onlangs stond ik op het punt om een licentie te kopen voor de basisversie van Hauptwerk, toen mij opeens iets inviel. Wat zou ik eigenlijk aan de basisversie hebben, wat ik met de gratis versie nog niet had? Ik had immers nog geen sample-sets waarmee ik het extra geheugen en de extra polyfonie van de basisversie zou kunnen benutten. Voor het zover zou zijn, zou ik eerst nog weer een hele tijd moeten sparen. Kortom, het kopen van een licentie voor de basisversie zou mij voorlopig nog niets opleveren…

Tot dan toe was ik er altijd vanuit gegaan dat ik eerst de basisversie van Hauptwerk moest hebben, voor ik een interessante sample-set zou kunnen kopen. Maar opeens drong het tot mij door dat onbeveiligde sample-sets zoals bijvoorbeeld die van de Grote of Sint Michaëlskerk van Zwolle ook met de gratis versie te gebruiken waren. En laat Zwolle nu juist bovenaan mijn verlanglijstje staan!

Toen Jiri Zurek van Sonus Paradisi bevestigde dat Zwolle inderdaad met de gratis versie te gebruiken was en ik bovendien in aanmerking bleek te komen voor een van zijn kortingen, was de keus snel gemaakt. Nog maar even geen Hauptwerklicentie. Eerst maar eens Zwolle bestellen!

Inmiddels heb ik al een paar dagen met Zwolle gespeeld en ik heb bepaald geen spijt van mijn keus. Zwolle is al sinds vele jaren mijn favoriete orgel en in de sample-set vind ik alles terug waarom ik zo van dit orgel houd: schitterende prestanten, heldere fluiten, een keur aan tongwerken en een stevig en overweldigend plenum met karakter, dat (mits goed gebruikt) niet schreeuwt, maar mooi doorzichtig blijft.

Natuurlijk betekent de combinatie Zwolle + gratis versie van Hauptwerk wel dat er nog heel wat te wensen overblijft. Zelfs als ik alle registers laadt in de laagste kwaliteit (14 bits, single releases), kan ik nog maar amper de helft van de registers laden. Maar dat is niet zo erg. Je gebruikt toch nooit alle registers. Je moet alleen soms het orgel even opnieuw laden, als je voor een bepaald stuk andere registers nodig hebt. En er blijft op deze manier nog wat over om naar uit te kijken. Nu eerst de basisversie van Hauptwerk, zodat ik meer tegelijk kan laden, daarna de uitgebreide versie, zodat ik het hele orgel kan laden en bovendien het windmodel gaat werken. Vanaf nu levert elke aankoop meteen iets op.

De conclusie tot nog toe: ook in de gratis versie is Zwolle heel goed bruikbaar en klinkt het geweldig! Je kunt genoeg registers tegelijk gebruiken (zelfs met multi releases) om al een mooi plenum neer te zetten. Ik heb nog geen hoorbare problemen met de polyfonielimiet van de gratis versie gehad. Ik kan dan ook iedereen die met een beperkt budget vanuit de gratis versie langzaam wil doorgroeien naar de uitgebreide versie met een of meer grote sample-sets aanraden om deze route te kiezen: eerst een goede, niet-beveiligde sample-set en dan pas een Hauptwerklicentie.

Toevoeging (17 oktober 2016): de informatie in dit artikel slaat op een oudere versie van de sampleset van Zwolle. De huidige versie van deze set (2.5) is versleuteld en kan daarom niet meer gebruikt worden met de gratis versie van Hauptwerk. Met andere, niet-versleutelde sets, kan dit nog wel.

13 Reacties

 1. Hallo Gerrit,

  Leuk verhaal.
  Het kan zelfs nog mooier met Zwolle dan jij schrijft! Namelijk als je Zwolle laadt: mono en met 250ms releases en single loops.
  1) ik denk dat bijna het hele orgel dan in 1,5 GB past.
  2) omdat je dan feitelijk het ‘dry’ orgel gebruikt heb je ook nauwelijks polyfonie nodig. De meeste polyfonie wordt gebruikt om de galm te verwerken, maar die heb je er af geknipt.
  3) Je kunt met Reaper + SIR2 + een Impulse Response file ook zelf zéér natuurgetrouwe akoestiek maken. En met een meerkanaals geluidskaart zelfs de voordelen van Surround in huis halen.

  Ik heb het hier zo werken. Bij een kennis werkt het ook zo en we zijn allebei heel tevreden hiermee!

  HG,
  Anton Heger

 2. hoi Anton,

  zou jij me uit kunnen leggen hoe ik sir moet gebruiken in kombinatie met hauptwerk

  vriendelijke groet
  jan willem

 3. Hoi Jan Willem,

  Gebruik je Mac of PC?
  Als Je Mac gebruikt is er een mooi programmaatje te krijgen
  Audio Hijack Pro voor niet veel geld, slechts 32 dollar Je kunt
  daarin SIR laden en eventueel nog andere toepassingen.
  met Audio Hijack Pro kun je dan met een druk op de
  knop je orgelspel opnemen met de toegevoegde galm
  en wegschrijven in diverse formaten (WAV, MP3, enz..)
  Je kunt het programma hier downloaden:
  http://www.rogueamoeba.com/audiohijackpro/download.php

  Hartelijke Groet,

  Roland van den Berg

 4. Dag Harm,

  Deze tip ken ik. Maar op dit moment heb ik voor gewoon even spelen wel genoeg aan HW + RW + Ped (minus enkele registers).

  Alleen als ik een opname maak, wil ik andere registers gebruiken, maar dan kies ik die ook zorgvuldig uit uit alle 4 klavieren.

  Dus enkele standaardversies maken vind ik in mijn geval niet zo zinnig.

  Gerrit

 5. Dag Anton,

  Ik kan me voorstellen dat dit voor sommige mensen een aantrekkelijke optie is. Maar dan is het toch beter om gewoon de dry-versie te gebruiken?

  Ik heb bewust voor de wet-versie gekozen omdat ik graag de natuurlijke akoestiek wil. Het is nu even behelpen omdat ik maar een deel kan laden, maar dat wordt nog wel een keer opgelost…

  Gerrit

 6. hoi Roland,

  ik gebruik een pc met windows7 64 bit, denk dat dat progje voor een mac is ????

  met vriendelijke groet
  jan willem

 7. In de via YTube beluisterde opnamen (‘Zwolle’ en de gratis versie van Hauptwerk) hoor ik geen “tingeltje” dat in de gratis (trial) versie zou zitten, naar ik gehoord heb. Hoe komt dat? Om dat niet hoorbaar te laten zijn moet je toch een basisversie hebben?

 8. Je informatie is sterk verouderd. Vroeger kende Hauptwerk alleen een basisversie en een uitgebreide versie. Als je geen licentie had kon je alleen de uitgebreide versie met tingel gebruiken.

  Tegenwoordig kun je (als je geen licentie hebt) bij het opstarten kiezen uit drie versies: de gratis versie zonder tingel, de basisversie met tingel of de uitgebreide versie met tingel.

  Ik gebruik de gratis versie, zonder tingel dus. Deze versie kan alles wat de basisversie ook kan, alleen is de polyfonie beperkt tot 256 (1024 in de basisversie), is het beschikbare geheugen beperkt tot 1,5 Gb (3 Gb in de basisversie) en kunnen samples alleen in 14 of 16 bit afgespeeld worden (de basisversie gaat tot 24 bit).

  De tegenwoordige gratis versie is dus niet hetzelfde als de trialversie van vroeger.

 9. Via mijn gratis Hauptwerk krijg ik met geen register van de gratis Zwolle- demo aan het spelen, hetgeen wel met andere samples lukt. Kortom hoe los je zoiets op? een hartelijke groet, Bert

  • Dit is een artikel uit 2009. De eerste versies van Zwolle konden gebruikt worden met de gratis versie van Hauptwerk. De huidige versie (2.5) is versleuteld. Daardoor is het niet mogelijk om deze versie te gebruiken met de gratis versie van Hauptwerk. Ik zal dit bij het artikel duidelijk aangeven om in de toekomst verwarring te voorkomen.

  • Nog even een aanvullen. Ik realiseer me nu pas dat het hebt over gratis demo van Zwolle. Die zou wel met de gratis versie van Hauptwerk moeten werken. Heb je de afsluiters wel open staan? Als de afsluiters dicht zitten, hoor je namelijk niets.

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in