Wie is Gerrit Veldman?

Ik ben in 1975 geboren in Zwolle. In 2007 ben ik getrouwd met Alída. Wij wonen in IJsselmuiden.

Historicus

Geschiedenis heeft al sinds de basisschool mijn interesse. Na mijn VWO-examen ben ik geschiedenis gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. In 2000 ben ik daar afgestudeerd op een scriptie over de réveilman Willem de Clercq. Een jaar later heb ik mijn eerste-graads onderwijsbevoegdheid voor het vak geschiedenis behaald.

In 2008 verscheen een bewerkte versie van mijn doctoraalscriptie in boekvorm onder de titel De heiligmaking van Willem de Clercq (1795-1844). Secularisatie en romantiek verbeeld in een strijd tussen ideaal en werkelijkheid.

Vertaler

In de afgelopen jaren heb ik als freelancer een aantal vertaal- en correctieopdrachten gedaan. Zo heb ik ook een aantal Amerikaanse christelijke romans vertaald in het Nederlands.

Stamboomonderzoek

Daarnaast heb ik veel tijd gestoken in stamboomonderzoek. Wat begon als een zoektocht naar mijn eigen voorouders, mondde uiteindelijk uit in het opzetten van twee algemene genealogische websites: Voorouders.net en Stamboomzoeker.nl.

Mijn eigen stamboomonderzoek is uiteindelijk wat in het slop geraakt. Toch bevat mijn database inmiddels zo’n 60.000 namen. Behalve van mijn eigen voorouders heb ik ook veel gegevens verzameld van naamdragers Veldman, Veltman en varianten daarop.

Orgel

Een grote hobby van mij is orgelspelen. Van 1986 tot 1997 heb ik orgelles gehad. Eerst van van Roelof Elsinga, daarna van Harm Hoeve. Van 1995 tot 1997 was ik korte tijd kerkorganist in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) van Hasselt. In die tijd ben ik ook begonnen met het schrijven van koraalbewerkingen voor orgel. Een aantal daarvan is uitgegeven bij uitgeverij Cantique en de rest is gratis te downloaden van deze website.

Sinds enkele jaren heeft het orgelspelen een nieuw impuls gekregen doordat ik het computerprogramma Hauptwerk heb ontdekt. Mijn digitale Domus is inmiddels vervangen door een zelfbouw-speeltafel waarop ik virtueel de orgels kan bespelen van onder meer de Grote Kerk in Zwolle en de Dom in Utrecht.

Geloof

Ik ben lid van een van de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN). Het christelijk geloof is voor mij heel belangrijk. Ik wil daarbij bewust staan in de gereformeerde traditie. De gereformeerde leer is volgens mij de meest zuivere vorm van Bijbeluitleg. Het doet mij daarom veel verdriet dat de kerken waar ik in ben opgegroeid, de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), steeds verder van hun gereformeerde wortels verwijderd raken. Tegelijk probeer ik ook vrij te blijven van star conservatisme. Dat is voor mij een spannende, maar ook uitdagende zoektocht.