Wie is Gerrit Veldman?

Ik ben in 1975 geboren in Zwolle. In 2007 ben ik getrouwd met Alída. Wij wonen in IJsselmuiden.

Geloof

Als gezin zijn wij lid van een van de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN). Het christelijk geloof is voor mij heel belangrijk. Ik wil daarbij bewust staan in de gereformeerde traditie. De gereformeerde leer is volgens mij de meest zuivere vorm van Bijbeluitleg. Het doet mij daarom veel verdriet dat de kerken waar ik in ben opgegroeid, de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), steeds verder van hun gereformeerde wortels verwijderd raken. Tegelijk probeer ik ook vrij te blijven van star conservatisme. Dat is voor mij een spannende, maar ook uitdagende zoektocht.

Historicus

Geschiedenis heeft al sinds de basisschool mijn interesse. Na mijn VWO-examen ben ik geschiedenis gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. In 2000 ben ik daar afgestudeerd op een scriptie over de réveilman Willem de Clercq. Een jaar later heb ik mijn eerste-graads onderwijsbevoegdheid voor het vak geschiedenis behaald.

In 2008 verscheen een bewerkte versie van mijn doctoraalscriptie in boekvorm onder de titel De heiligmaking van Willem de Clercq (1795-1844). Secularisatie en romantiek verbeeld in een strijd tussen ideaal en werkelijkheid.

Vertalen

In de afgelopen jaren heb ik de Institutie van Johannes Calvijn vanuit het Latijn vertaald in zo toegankelijk mogelijk Nederlands. Deze vertaling is in zijn geheel beschikbaar op deze website, maar is ook te koop als paperback en als e-book.

Ook heb ik vanuit het Engels een aantal Amerikaanse christelijke romans vertaald en ik kom graag in contact met uitgevers die een vertaalopdracht voor mij hebben. Ook corrigeren doe ik graag.

Stamboomonderzoek

Daarnaast heb ik veel tijd gestoken in stamboomonderzoek. Wat begon als een zoektocht naar mijn eigen voorouders, mondde uiteindelijk uit in het opzetten van twee algemene genealogische websites: Voorouders.net en Stamboomzoeker.nl.

Mijn eigen stamboomonderzoek is uiteindelijk wat in het slop geraakt. Toch bevat mijn database inmiddels zo’n 60.000 namen. Behalve van mijn eigen voorouders heb ik ook veel gegevens verzameld van naamdragers Veldman, Veltman en varianten daarop.

Orgel

Een grote hobby van mij is orgelspelen. Van 1986 tot 1997 heb ik orgelles gehad. Eerst van van Roelof Elsinga, daarna van Harm Hoeve. Van 1995 tot 1997 was ik korte tijd kerkorganist in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) van Hasselt. In die tijd ben ik ook begonnen met het schrijven van koraalbewerkingen voor orgel. Een aantal daarvan is uitgegeven bij uitgeverij Cantique en de rest is te downloaden van deze website.

Sinds een jaar of tien heeft het orgelspelen een nieuw impuls gekregen doordat ik het computerprogramma Hauptwerk heb ontdekt. Mijn digitale Domus is inmiddels vervangen door een zelfbouw-speeltafel waarop ik virtueel de orgels kan bespelen van onder meer de Grote Kerk in Zwolle en de Dom in Utrecht.

Fotografie

Om minder tijd achter mijn computer en meer tijd buiten door te brengen, heb ik een aantal jaar geleden een goede camera aangeschaft. Sindsdien heb ik heel veel foto’s gemaakt en al zeg ik het zelf – ze worden steeds beter.

Ik maak vooral graag foto’s van stadsgezichten en landschappen en natuurlijk van kerken en orgels. Veel van mijn foto’s zijn te vinden in mijn beeldbank.

Als je deze website bezoekt, worden er cookies op je apparaat geplaatst. Cookies die nodig zijn om deze site goed te laten werken of om anonieme statistieken bij te houden, worden altijd geplaatst. Maar voor cookies die gebruikt worden om jouw surfgedrag te registreren, moet je eerst toestemming geven. Meer informatie.

FunctionalOur website uses functional cookies. These cookies are necessary to let our website work.

AnalyticalOur website uses analytical cookies to make it possible to analyze our website and optimize for the purpose of a.o. the usability.

Social mediaOur website places social media cookies to show you 3rd party content like YouTube and FaceBook. These cookies may track your personal data.

AdvertisingOur website places advertising cookies to show you 3rd party advertisements based on your interests. These cookies may track your personal data.

OtherOur website places 3rd party cookies from other 3rd party services which aren't Analytical, Social media or Advertising.