Stoere jongens, giebelende meiden

0
191

Foto’s moeten een verhaal vertellen. En vaak lukt dat het beste als er mensen op staan. Maar waar vind je mensen? Gewoon op straat. Toch is het nog niet zo gemakkelijk om een goede ‘straatfoto’ te maken. Om te beginnen voelt het toch best wel ongemakkelijk om zomaar vreemde mensen te fotograferen. Maar het lastigste is toch om dat dan ook nog zo te doen dat er inderdaad een verhaal in zit. Beweging. Emotie.

Deze foto is in zekere zin een toevalstreffer. Ik stond op de goede plek. Maar je moet ook het moment aan zien komen en het weten te benutten. Het was op een avond tijdens de Hanzedagen, op het ponton bij de koggewerf. Tegenover mij naderden drie jongens, handen in de broekzakken, rustig om zich heen kijkend. Van rechts kwam twee meisjes aanlopen die samen de grootste lol hadden. Een mooi contrast. En op de achtergrond Kampen en de IJssel.

Ik had een paar seconden de tijd om mijn camera klaar te houden tot de meisjes het beeld inliepen. Klik. Klaar. Maar dan: publiceer je zo’n foto, zonder toestemming? Wettelijk mag het gewoon, heb ik begrepen. Dus ik waag het er maar op. Hebben de dames en heren in kwestie er bezwaar tegen, dan hoor ik het wel.

Brandpuntsafstand: 25mm
Sluitertijd: 1/3200
Diafragma: f/1,7
ISO: 200

Bij straatfotografie wordt vaak gekozen voor zwartwit en veel donkere tinten. Op straat is er vaak veel te zien dat afleidt van het verhaal. Door de kleur te verwijderen en veel donkere tinten te gebruiken beperk je die afleiding en komt de focus meer te liggen op waar het in de foto om gaat. Hier zijn dat de meiden en op de achtergrond de jongens. Alleen de pion op de voorgrond valt nogal op doordat de laagstaande zon achter mijn rug precies op het reflecterende oppervlak valt. Maar het contrast tussen die pion en de onscherpe zeilschepen erboven geeft het beeld wel extra diepte.

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in