Tot ruim twee en half jaar geleden was een groot deel van mijn koraalbewerkingen voor orgel gratis te downloaden op mijn website. Ik heb ze toen verwijderd, omdat een deel er van zou worden uitgegeven bij uitgeverij Cantique. Dat is kort daarna inderdaad gebeurd. De bedoeling was dat er na verloop van tijd meer uitgaven zouden komen. Dat is niet gebeurd en nu heb ik de niet uitgegeven bewerkingen weer op de website gezet.

Mijn belangrijkste reden om met Cantique in zee te gaan, was dat ik verwachtte dat op die manier mijn muziek beter verspreid zou worden. Het tegendeel bleek het geval. En achteraf gezien is dat ook wel logisch.

Tegenwoordig is het technisch gezien een fluitje van een cent om bladmuziek te laten drukken en te distribueren. Het gevolg is dat de beperkte markt voor orgelmuziek wordt overspoeld met uitgaven. Op een paar bestsellers na, bereiken de meeste uitgaven hooguit een oplage van enkele tientallen. Voor een groot bereik hoef je je muziek dus niet uit te geven. En voor het geld al helemaal niet.

Ik denk dat deze ontwikkeling in de toekomst alleen maar verder doorzet. Ik denk dat we toegaan naar een situatie dat de meeste bladmuziek niet meer verspreid wordt op papier, maar digitaal. Deze ontwikkeling zal alleen maar sneller gaan, wanneer er straks betaalbare ebookreaders op de markt komen op A4-formaat of nog groter, die je zo op de lessenaar van je orgel zet.

Daarbij zal voor een deel van deze muziek nog wel een klein bedrag betaald moeten worden. Maar die bedragen zullen verwaarloosbaar klein zijn en gratis zal op den duur steeds gewoner worden. Bovendien zal het bestaansrecht van uitgeverijen hierdoor vrijwel verdwijnen. Voor het gratis verspreiden van digitale bestanden heb je immers geen uitgever nodig.

Met het oog op deze ontwikkeling heb ik besloten in het vervolg mijn muziek weer gratis aan te bieden via mijn website. Vanaf vandaag is er weer een aantal koraalbewerkingen te downloaden in pdf-formaat. Een klein deel stond ook in het verleden al op de website. Een ander deel is nieuw. De stukken die bij Cantique zijn uitgegeven zullen natuurlijk niet meer op de website komen, omdat de uitgaverechten nu bij Cantique liggen.

1 Reactie

  1. Dag Gerrit,
    Door wat zoeken naar orgel op internet kwam jouw pagina in beeld. Allereerst bedankt dat je je bevindingen wilt delen. Ik beluisterde Psalm 86 en het verraste mij dat je een canon geschreven had. Op mijn site staat er ook een welke enkele overeenkomsten vertoont. Dat geschreven zonder dat je ook maar iets van elkaar weet. Laatst ben ik ook begonnen met de sample-set het orgel van de Noorderkerk in Groningen. Had de Hauptwerk versie besteld alleen nooit binnen gekregen. Site van virtual-organs.com is overigens ook uit de lucht. 🙁
    Succes!
    Groeten Jaap Plaisier

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in