Nog een zonsondergang op het Groote Zand, maar nu met mist

0
379

Deze foto is één dag later genomen dan de foto van vorige week. Aan het begin van de avond regende het. Later brak de zon door. Zon op een natte heide die in de avond snel afkoelt: dat kon wel eens mist opleveren.

En inderdaad: er hing die avond een lichte nevel boven de het Groote Zand. Een heel andere aanblik dus dan de dag ervoor. Dit keer geen Schotse Hooglanders, maar wel een sprookjesachtige sfeer. Maar hoe leg je dat vast? Toch wel lastig.

Ik heb geprobeerd de verschillende lagen weer te geven die ontstaan doordat dunne mist alleen in de verte zichtbaar is. De heide vlak voor je ziet er vrijwel net zo uit als anders. Het zijn vooral de bomen verderop die voor een deel in een sluier gehuld raken.

En het mooist is natuurlijk dat de mist laag hangt, net boven de grond. De lucht is gewoon helder en ook de toppen van de bomen steken nog boven de nevel uit. Dat duurt overigens niet zo lang. Tegen de tijd dat de zon achter bomen verdween, was de mist zo dik geworden en hoog gekomen dat je de bosrand nauwelijks meer zien kon.

Deze foto is een van de eerste foto’s die ik die avond gemaakt, tijdens de paar minuten dat de zon even door wolken brak, vóór ze achter de bosrand zakte. De mist is nog heel laag en nog heel dun, zodat je er nauwelijks meer van ziet dan een dunne witte streep in de verte. Toch zie je al duidelijk dat de bomen steeds waziger worden naarmate te verder weg staan.

Brandpuntsafstand: 14mm
Sluitertijd: 1/15 sec.
Diafragma: f/8,0
ISO: 200

In Lightroom heb ik deze foto sterk bewerkt. De heide op de voorgrond is iets lichter gemaakt en de lucht veel donkerder. Verder zijn de kleuren flink versterkt en het contrast is verhoogd, om de witte streep extra te laten afsteken.

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in