Mijn verdere ervaringen met Hauptwerk

4
3455

In oktober vertelde ik over mijn eerste ervaringen met Hauptwerk. In juli kwam de gratis versie uit. Die heb ik meteen gedownload en geïnstalleerd en sindsdien regelmatig gebruikt.

Het enige nadeel is nog dat ik steeds met mijn laptop moet slepen, maar ik ben aan het sparen voor een nieuwe computer, speciaal voor Hauptwerk, die ik naast mijn orgel kan laten staan. Gelukkig zijn ook de prijzen van computers in het afgelopen jaar weer flink gedaald, zodat je nu een computer met 4 Gb geheugen hebt voor bijna dezelfde prijs als vorig jaar een met 2 Gb.

Ook het probleem met de vertraging tussen toetsaanslag en geluid heb ik opgelost door het installeren van het gratis programmaatje ASIO4ALL. Ik gebruik nog steeds dezelfde goedkope USB-MIDI-converter, dezelfde als hier op het Hauptwerk-forum genoemd wordt. Er schijnen problemen mee te kunnen optreden, maar ik heb er nog niets van gemerkt.

Geld voor een Hauptwerk-licentie of voor sample-sets is er nog even niet. Maar ook dat is steeds minder een probleem, want er komen steeds meer gratis sample-sets. Op dit moment gebruik ik de volgende sample-sets:

Het orgel van Oosterwijtwerd vind ik tot nog toe het mooiste; ik kan er uren Bach op spelen. Maar het is maar een klein orgeltje. Dat geldt ook voor het kamerorgel. Dat orgel heeft erg mooie fluiten, maar het plenum is ronduit schreeuwerig. De overige orgels zijn beter bruikbaar (2 klavieren en pedaal) en vooral de sample-set van St. Augustine’s is erg mooi. Maar het zal nooit mijn favoriete orgel worden,

4 Reacties

 1. Hartelijk dank voor het compliment over het Müllerorgeltje van Oosterwijtwerd.Het kleine zusje van het Müller orgel in de Bavo. Een tijdje geleden hebben wij dit orgeltje opgenomen in het kader van ons opnameproject met de St.Oude Groninger Kerken.Wij vinden het altijd weer een feest om enige nachten in zo’n oud kerkje te vertoeven.

 2. Ik ben ook begonnen met gratis orgels zoals Romanswiller, waar ik in de HW versie nog steeds met plezier op speel.
  De dure orgels zijn voor mij als AOWer onbetaalbaar, maar er is hoop, Riek van Dijk wil het monopolie doorbreken door met betaalbare samples te komen.
  Zijn eerste is gelukt! Het voomalig orgel van de Noorderkerk, Groningen, nu Wapenveld, is een prachtig orgel ook in HW3 voor nog geen 100 euro….
  Het is een echt Reil orgel uitermate geschikt voor Protestantse kerkmuziek en Barok. Zijn volgende projekt is het “stadsorgel”uit Groningen ( Martinikerk) kosten: 3 euro per stem.
  Dat is te doen, we wachten af.

 3. Dag,

  Ik heb net hauptwerk geïnstalleerd op mijn laptop, en wil het graag afspelen op de boxen van het orgel. Maar ik kan nergens vinden hoe je dat moet doen… Ik heb ook zo’n goedkope midi-Usb-kabel gekocht, maar het lukt me dus niet om het afgespeeld te krijgen via de boxen van mijn orgel. Heeft U misschien nog tips? Moet ik iets in Hauptwerk (free edition) aanpassen?

  Groeten Arjan van den Hoorn, Nunspeet

 4. MIDI geeft alleen door welke toetsen (en registerknoppen) in gedrukt worden. MIDI geeft geen geluid door.

  Om het geluid van de computer naar het orgel te brengen, heb je een audio-kabel nodig. Deze kabel moet je aansluiten op de stereo-uitgang van de computer en op de stereo-ingang van je orgel. Als je orgel tenminste een stereo-ingang geeft (line-in/aux).

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in