Ruim een jaar geleden overkwam me iets vreemds: voor ik het zelf goed en wel in de gaten had, had ik in mijn hoofd opeens een nieuwe berijming gemaakt van het eerste vers van de eerste psalm. Nu heb ik mijzelf nooit gezien als iemand die goed zou kunnen rijmen, laat staan dichten, dus dit verraste me nogal. Omdat ik best nieuwsgierig was of ik misschien meer in me had dan ik altijd gedacht had, ging ik er eens goed voor zitten. En zonder al te veel moeite maakte ik de rest van de psalm af. En daarna volgde in vrij korte tijd nog aardig rijtje psalmen.

Nu zal ik niet beweren dat deze berijmingen van geweldige kwaliteit zijn. Maar ik vond het een erg leuke en leerzame uitdaging en ga er graag mee door. Het geeft mij veel voldoening en ik merk dat het een heel leuke manier is om diepgravend met de Psalmen bezig te zijn. Ik hoop dus alle psalmen te berijmen, maar of dat gaat lukken en zo ja, hoe lang dat dan gaat duren, daar durf ik niets over te zeggen.

Wel is het mijn ervaring dat het bij een project als dit erg helpt als ik de resultaten hier deel. Dat zorgt voor een stok achter de deur die me dwingt om ermee bezig te blijven. Zo ging het ook bij mijn vertaling van de Institutie.

Dat laatste project bleek uiteindelijk in een grote behoefte te voorzien. Of dat hier ook zo zal zijn, zal moeten blijken. Er zijn natuurlijk al heel wat Psalmberijmingen, ook heel recente. Aangezien ik maar een beginnende rijmelaar ben, zal ik daar vast niet heel veel waardevols aan kunnen toevoegen. Al denk ik wel dat het goed is, als er ooit een nieuwe berijming voor kerkelijk gebruik samengesteld moet worden, dat er dan zoveel mogelijk alternatieven zijn om per psalm de beste berijming te kunnen kiezen. Het zou al heel mooi zijn als enkele van mijn berijmingen – de uitschieters, zeg maar – in een dergelijk proces zouden kunnen meedingen.

Ondertussen ben ik erg benieuwd naar reacties. Vooral ook kritische reacties. Positieve reacties zijn leuk, natuurlijk, maar van de negatieve leer ik het meest. Zowel rijmtechnische als inhoudelijke kritische reacties zijn daarom zeer welkom.

Nu is een psalmberijming natuurlijk bedoeld om te zingen. Mocht dat ooit gebeuren, dan ben ik een dankbaar mens. Ik heb er dan ook geen enkel bezwaar tegen als men ergens een berijming van mij wil gaan zingen, in wat voor gezelschap dan ook. Wel zou ik het leuk vinden om daar dan ook iets over te horen.

Als het gaat om de verspreiding van mijn berijming ben ik minder inschikkelijk: graag alleen als ik daar vooraf toestemming voor heb gegeven. En altijd met vermelding van mijn naam.

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in