Rond de jaarwisseling is het altijd een goed moment om na te denken over veranderingen of verbeteringen voor het komende jaar. Wat ga ik anders doen? Wat ga ik beter doen? Wat voor nieuwe dingen ga ik doen?
Twee jaar geleden maakte ik een Bijbelleesrooster om in 1 jaar de hele Bijbel door te lezen. Twee keer heb ik dat rooster nu met succes voltooid. En ik heb er veel aan gehad. Mijn algemene Bijbelkennis is er door gegroeid. Ik heb beter overzicht gekregen over wat er allemaal in de Bijbel te vinden is en waar het staat.
Ondertussen ben ik de afgelopen vijf jaar ook bezig geweest met het vertalen van de Institutie van Johannes Calvijn. Ook dat heeft enorm bijgedragen aan mijn kennis van de Bijbel. Ik heb heel veel geleerd over de grote lijnen in de Bijbel en over hoe al die losse passages moet interpreteren in het licht van het geheel.
Juist de afgelopen week heb ik de laatste paragrafen vertaald. Afgezien van nog flink wat correctiewerk, is de klus geklaard. Nog niet alle paragrafen staan op deze site. Maar met elke werkdag een nieuwe paragraaf, duurt het geen drie maanden meer voor de laatste paragraaf erop staat.
Die twee mijlpalen – het eind van het Bijbelleesrooster en het eind van de Institutie – brachten mij op het idee om nu een leesrooster te maken voor de Institutie.
Het rooster omvat 50 weken van 5 (werk)dagen. Er is dus voldoende ruimte om – in het weekend of aan het eind van het jaar – nog iets in te halen. Bovendien zijn de dagelijkse porties niet allemaal even groot. Het leek mij het beste om porties te maken die inhoudelijk min of meer een afgerond geheel vormen. Ik denk dat dat gemakkelijker leest en daarom meer motiveert. Dan zijn er wel dagen bij dat je even moet doorbijten. Maar ook dagen dat je even kunt ademhalen of een stukje kunt inhalen.
Het rooster bevat geen data, alleen weeknummers en weekdagen. Dit rooster is dus voor elk jaar geschikt. Sterker nog, je kunt er op elk willekeurig moment in het jaar aan beginnen. Maar het begin van een nieuw jaar is misschien wel het moment waarop je het meest gemotiveerd bent om aan zoiets te beginnen.
Per dag staan er een aantal paragraafnummers aangegeven. De nummers zijn voor elke uitgave van de Institutie gelijk. Je kunt mijn vertaling op deze site gebruiken. Maar elke andere vertaling, in het Nederlands of in een andere taal, is bruikbaar.
Interesse? Je kunt het leesrooster voor de Institutie hier downloaden.
Maar waarom zou je hier nu aan beginnen? Zo’n dik boek van zo lang geleden! Wat heb je daar nu aan? En is het niet veel te droog en moeilijk te begrijpen?
Een aantal opmerkingen:
- De Institutie is helemaal niet zo moeilijk. Zeker niet in een moderne vertaling. Calvijn is juist een meester in dingen helder uitleggen. Hij schrijft heel direct en to the point. En altijd gericht op de gewone gelovige. Die wil hij vooruit helpen met wat hij schrijft.
- Je leert er enorm veel van. Vooral als je goed let op hoe Calvijn de Bijbel gebruikt, welke teksten hij aanhaalt en hoe hij die interpreteert, dan zul je al snel merken dat je alleen al door het lezen van de Institutie een stuk beter thuisraakt in de Bijbel. Niet alleen in wat er staat, maar ook in wat het betekent. Aan het eind heb je een flinke theologische bagage meegekregen waar je de rest van je leven profijt van hebt.
- Calvijn schrijft heel praktisch en pastoraal. Natuurlijk wordt je intellectueel uitgedaagd als je de Institutie leest. Maar de theorie wordt altijd toegepast in de praktijk. Wat betekent het voor je geloofsleven, voor je persoonlijke verhouding tot God, voor je dagelijks leven als christen, voor je omgang met andere mensen? Dat zijn de vragen waar Calvijn antwoorden op wil geven.
- De Institutie is een van de belangrijkste boeken uit de geschiedenis van de kerk. Het is een monument op zichzelf. En het geeft een mooi overzicht van waar het 500 jaar geleden in de Reformatie om ging. Bovendien heeft dit boek in de eeuwen daarna een enorme invloed gehad. De gereformeerde belijdenisgeschriften (Nederlandse Geloofsbelijdenis, Heidelbergse Catechismus en Dordtse Leerregels) zijn ondenkbaar zonder de Institutie. Wie de Institutie leest, krijgt dus meer inzicht in wat gereformeerden eeuwenlang beleden hebben en nog belijden. Zelfs als je zelf niet gereformeerd bent, of kritisch bent op je gereformeerde achtergrond, kan de Institutie je helpen om je eigen positie te bepalen tot de gereformeerde leer en geschiedenis. Het kan op z’n minst voorkomen dat je je afzet tegen een karikatuur.
- Juist oude boeken kun je helpen om los te komen voor de fouten en vooroordelen van je eigen tijd, waar we allemaal blind voor zijn. Calvijn leefde in een andere tijd dan wij. Hij had heel andere ervaringen, emoties en opvattingen dan wij. Dat merk je als je de Institutie leest. Maar juist daardoor valt het extra op hoe actueel zijn woorden toch nog zijn. Wat na zoveel eeuwen nog relevant blijkt, krijgt extra kracht. Je krijgt oog voor de tijdloze waarheden in de christelijke theologie. En waar Calvijn anders denkt dan wij, confronteert hij je met je eigen ervaringen, emoties en opvattingen. Hoe juist zijn die eigenlijk?
Kortom, de Institutie van Johannes Calvijn moeilijk, saai of achterhaald? Welnee! Als je nu begint met lezen, kun je een jaar lang genieten van een boeiende, uitdagende en leerzame ontdekkingstocht.
Leuk! Ik heb een paar jaar geleden de Institutie doorgelezen. 2018 ga ik voor De Redelijke Godsdienst van Wilhelmus à Brakel.
Ook leuk! Die staat ook nog op mijn bucketlist. Misschien volgend jaar.