Lakenvelder

0
635

Als je van IJsselmuiden naar Urk rijdt, kom je over Schokland. Meestal kun je ze dan wel zien lopen in de wei: lakenvelders. Je weet wel: donkere koeien met een brede witte band om hun lijf. Meestal zijn ze zwart met wit, maar je hebt ze ook in rood met wit, zoals hier.

Deze foto is genomen op een warme en zonnige middag in mei, wat te zien is aan de strak blauwe lucht en de vele boterbloemen in het gras.

Het fotograferen van koeien is aan één kant een stuk gemakkelijker dan het fotograferen van bijvoorbeeld vlinders: ze zijn nieuwsgierig en komen vanzelf naar je toe. En ze bewegen bijna altijd traag en loom. Maar aan de andere kant is het best lastig om een goed perspectief te vinden. Ze houden hun kop geen moment stil. Dus als je een kop op een mooie manier bijna beeldvullend in beeld wilt hebben, moeit je veel geduld en een beetje geluk hebben.

Deze foto is dan ook een uit een hele serie. Ik heb deze gekozen omdat je koe je recht aankijkt, terwijl zijn tong nog druk bezig is met het naar binnen werken van gras.  En omdat er op de achtergrond nog een ander exemplaar te zien is, waardoor duidelijk wordt dat het hier om lakenvelders gaat.

Brandpuntsafstand: 45 mm
Sluitertijd: 1/125 sec.
Diafragma: f/5
ISO: 200

 

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in