Johann Sebastian Bach – ‘Was fürchtst du Feind, Herodes, sehr’ (BWV 696)

0
459

De koraalbewerking over Christum wir sollen loben schon of Was fürchtst du Feind, Herodes, sehr (BWV 696) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

Christum wir sollen loben schon,
Der reinen Magd Marien Sohn,
Soweit die liebe Sonne leucht’t
Und an aller Welt Ende reicht.

Was fürchtst du Feind, Herodes, sehr,
Daß uns geborn kommt Christ der Herr?
Er sucht kein sterblich Königreich,
Der zu uns bringt sein Himmelreich.

Een vierstemmige fughetta. Er staan twee titels boven. De eerste, Christus wir sollen loben schon, is een bekend kerstlied. De tweede titel is van een veel minder bekend lied voor Driekoningen (6 januari).

De trillers op de eerste helft van het thema lijken precies te passen bij de woorden ‘fürchtst’ en ‘Feind’, terwijl het tweede deel van het thema steeds terugkomt in de begeleiding, waardoor als het ware steeds de naam ‘Herodes’ herhaald wordt.

Zo’n duidelijk verband met de tekst van Christus wir sollen loben schon kan ik niet vinden. Bovendien vind het stuk als geheel niet uitbundig genoeg voor een loflied. Ik ben er daarom vanuit gegaan dat de eerste titel alleen vermeld staat omdat de melodie vooral bekend was onder die titel, terwijl de tweede titel aangeeft over welk lied deze fughetta daadwerkelijk gaat.

Registratie:
Bovenpositief: Praestant 8′, Quinta 3′, Viola da Gamba 8′

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in