De koraalbewerking over Vor deinen Thron tret ich hiermit of Wenn wir in höchsten Nöten sein (BWV 668/668a) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).
Vor deinen Thron tret ich hiermit,
O Gott, und dich demütig bitt:
Wend doch dein genädig Angesicht
Vor mir blutarmem Sünder nicht.
Dit is de laatste van de 18 Leipziger Choräle. Deze staat los van de overige 17 doordat hij er in het handschrift van gescheiden is door BWV 769. Bovendien is deze bewerking in dat handschrift niet compleet. Gelukkig hebben we er nog een andere versie van die wel compleet is. Die (BWV 668a) kennen we uit een gedrukte uitgave van Der Kunst der Fuge (BWV 1080), maar deze wijkt op een paar plekken een heel klein beetje af (alleen ritmisch) en de titel is anders. De versie in de 18 Leipziger Choräle draagt de titel Vor deinen Thron tret ich hiermit en de ander versie heeft als titel Wenn wir in höchsten Nöten sein.
Volgens de overlevering zou het stuk door Bach gedicteerd zijn op zijn sterfbed. In elk geval is het waar dat de handschriftversie niet in Bachs eigen handschrift is overgeleverd.
Omdat BWV 668 niet compleet is, is het gebruikelijk om beide versies te combineren: eerst BWV 668 en waar die afbreekt BWV 668a.
De melodie, die wij kennen van Psalm 140, klinkt in de sopraan, waarbij elke regel wordt ingeleid met voor-imitaties. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van omkeringen. De melodie klinkt dan op de kop. De gedeelten waarbij de melodie in de sopraan klinkt, is de begeleiding vrijwel identiek aan BWV 641 uit het Orgel-Büchlein. Alleen klinkt de melodie hier vrijwel zonder versieringen, terwijl die in BWV 641 juist vrijwel onherkenbaar versierd is.
Zowel BWV 668 als 668a bevat geen aanwijzingen over een eventuele uitkomende stem en de alt en de tenor zijn soms niet heel gemakkelijk in één hand te combineren. Daarom lijk het me heel verdedigbaar om dit stuk uit te voeren zonder uitkomende stem.
Registratie:
Rugwerk: Praestant 8′, Roerfluit 8′, Quintadena 8′
Pedaal: Subbas 16′, Octaav 8′, Holpijp 8′