Johann Sebastian Bach – ‘Von Gott will ich nicht lassen’ (BWV 658)

0
589

De koraalbewerking over Von Gott will ich nicht lassen (BWV 658) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

Lobt ihn mit Herz und Munde,
Welchs er uns beides schenkt!
Das ist ein selge Stunde,
Darin man sein gedenkt.
Sonst verdirbt alle Zeit,
Die wir zubringn auf Erden;
Wir sollen selig werden
Und bleibn in Ewigkeit.

Bij deze vierstemmig bewerking wordt de melodie in het pedaal gespeeld. Nog niet zo heel lang geleden was het gebruikelijk om dat met een 4′ te doen, zodat de melodie in sopraan/alt-ligging klonk. Maar in de overgeleverde handschriften is geen registratie-aanduiding te vinden en dus wordt de melodie tegenwoordig meestal met een 8′ gespeeld en dan klinkt de melodie in de tenor.

Verder is het gebruikelijk om voor de begeleiding een zachte registratie te kiezen, vaak met alleen een fluit 8′. Op zich is dat wel begrijpelijk. Het is een weemoedig lied dat zingt over een moeitevol leven en over het sterven. Maar Bachs bewerking kenmerkt zich door de figura corta: kort-kort-lang. Dat ritme staat voor vreugde en blijdschap, wat vooral goed past bij het vijfde couplet. En daar past naar mijn idee veel beter een heldere registratie bij. En dat heeft dan weer de doodsklok die men vaak in het opmerkelijke slot meent te horen ook meer als een klok klinkt.

Registratie:
Rugwerk: Fluit 4′, Schalmeij 8′
Bovenpositief: Holpijp 8′, Holpijp 4′, Woudfluit 2′
Hoofdwerk+Rugwerk, Pedaal+Hoofdwerk

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in