Johann Sebastian Bach – Toccata & Fuga in d (BWV 565)

0
582

De Toccata & Fuga in d (BWV 565) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

Als ik goed geteld heb, is dit mijn 100e Bach-opname en dat leek me een geschikt moment voor dit overbekende stuk. Ik denk niet dat er in de hele orgelliteratuur een stuk te vinden is dat bekender is dan dit. Dit kent toch iedereen, zelfs wie helemaal niets met orgelmuziek heeft?

Vele jaren geleden heb ik dit stuk ook al eens opgenomen, toen door een eenvoudige casetterecorder achterin de kerk te leggen waar ik organist was. Die opname heb ik nog en klinkt natuurlijk nergens naar, maar het spel van toen, daar ben ik nog best trots op.

Omdat ik het stuk toen al goed in de vingers had, dacht ik dat ik het nu wel even snel kon opnemen. Maar dat viel flink tegen. Juist omdat ik het stuk zo goed kende, bleek het nog een hele klus om de vele slordigheidjes eruit te halen en om het tempo stabiel te krijgen. Ik heb meerdere opnamen afgekeurd omdat ik op hol sloeg. De metronoom bleek noodzakelijk. Maar uiteindelijk is er toch een redelijk bevredigende opname uit gekomen. Niet perfect, maar op dit moment wel het best haalbare.

Voor de registratie heb ik opnieuw afgekeken bij Bram Beekman. Ik kan geen mooier plenum uit dit orgel krijgen dan hij bij dit stuk deed bij zijn Bach-integrale.

Registratie:

Hoofdwerk: Praestant 16′, Octaav 8′, Roerfluit 8′, Octaav 4′, Nasaat 3′, Superoctaav 2′, Ruijschpijp, Trompet 16′,  Trompet 8′
Rugwerk: Praestant 8′, Roerfluit 8′, Octaav 4′, Superoctaav 2′, Sexquialtera, Fagot 16′, Schalmeij 8′
Bovenpositief: Holpijp 8′, Octaav 4′, Quinta 3′, Superoctaav 2′
Borstwerk: Fluitgedekt 8′, Praestant 4′, Superoctaav 2′, Mixtuur
Pedaal: Praestant 16′, Octaav 8′, Superoctaav 4′, Mixtuur, Basuin 16′
Hoofdwerk+Rugwerk, Hoofdwerk+Borstwerk, Pedaal+Hoofdwerk

Fuga:
Hoofdwerk: – Praestant 16′, Trompet 16, Trompet 8′
– Hoofdwerk+Rugwerk, Pedaal+Hoofdwerk

Na de fuga:
Hoofdwerk: + Praestant 16′, Trompet 16′, Trompet 8′
Pedaal: + Fagot 32′
+ Hoofdwerk+Rugwerk, Pedaal+Hoofdwerk

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in