De Sonata I in Es (BWV 525) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

Deze opname lag al twee jaar klaar, maar wilde graag alle triosonates als serie plaatsen en door omstandigheden lukte het lange tijd niet om de serie af te maken en te verwerken. Nu is het eindelijk zover.

De triosonates gelden als zeer moeilijk, ook al zijn ze ‘slechts’ driestemmig. Elke stem is namelijk volstrekt gelijkwaardig. Nu ik op alle zes mijn uiterste best gedaan heb, moet ik bekennen dat ze voor mij eigenlijk te moeilijk zijn. Toch heb ik er erg van genoten om ze te spelen.

Alle zes sonates zijn driedelig, met een relatief langzaam deel te midden van twee snellere delen. Bij de eerste sonate ontbreekt bij het eerste deel de tempo-aanduiding. Het tweede deel is aan adagio, het derde een allegro. De beide laatste delen bestaan uit twee gedeelten die elk een keer herhaald worden, waarbij in het tweede gedeelte het thema wordt omgekeerd. Ook het eerste deel kent omkeringen van het thema, maar dit deel bestaat niet uit aparte gedeelten.

Registratie:
Hoofdwerk: Octaav 8′
Rugwerk: Praestant 8′
Bovenpositief: Octaav 4′
Borstwerk: Praestant 4′, Roerfluit 4′
Pedaal: Praestant 16′, Octaav 8′
Hoofdwerk+Rugwerk, Bovenpositief+Borstwerk

Adagio:
Hoofdwerk: Roerfluit 8′
Bovenpositief: Holpijp 8′
Borstwerk: Fluitgedekt 8′
Pedaal: Subbas 16′, Holpijp 8′
Pedaal+Hoofdwerk

Allegro:
Hoofdwerk: Roerfluit 8′, Speelfluit 4′
Rugwerk: Roerfluit 8′, Fluit 4′
Bovenpositief: Holpijp 8′, Holpijp 4′, Woudfluit 2′
Borstwerk: Fluitgedekt 8′, Roerfluit 4′
Pedaal: Subbas 16′, Octaav 8′, Holpijp 8′
Hoofdwerk+Rugwerk, Bovenpositief+Borstwerk

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in