Johann Sebastian Bach – Praeludium & Fuga in D (BWV 532)

0
359

Het Praeludium & Fuga in D (BWV 532) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

Dit is een van de grotere orgelwerken van Bach. Praeludium en Fuga vormen, ondanks een groot contrast, toch duidelijk een eenheid.

Het Praeludium is een breed, gedragen stuk dat vraagt om een groot plenum. De Fuga daarentegen is lichtvoetig en dun, wat beter tot zijn recht komt met een klein plenum. Maar het thema van de Fuga is verwant aan het Praeludium. En waar het Praeludium begint met een solo pedaaltoonladder, eindigt de Fuga ook met solo pedaal: een dalende octaafsprong.

Het Praeludium bestaat drie delen. Een toccata-achtige opening, een zangerig middendeel (Allabreve) en een breed slot (Adagio) met dubbelpedaal en veel dissonanten.

Het Fuga-thema is heel herkenbaar met een simpel openinsmotief dat vier keer achter elkaar klinkt, een lange rust en vervolgens een lange dalende sequens. De rust in het thema krijgt vervolgens een vast contra-motief. De dunne schrijfwijze van de Fuga doet denken aan die van de bekende Toccata in d (BWV 565) en die van het Praeludium & Fuga in d (BWV 539). De laatste is een bewerking van een vioolfuga en ook de eerste wordt vaak met viool geassocieerd. Deze Fuga doet dan ook eveneens aan vioolmuziek denken. Meestal is er maar één stem echt in beweging. De overige stemmen zetten daar dan eenvoudige akkoorden tegenover, of ze bewegen mee in een terts- of sext-parallel. En er komen veel gebroken akkoorden en sequensen voor.

Registratie:
Hoofdwerk: Praestant 16′, Octaav 8′, Octaav 4′, Nasaat 3′, Ruijschpijp, Trompet 8′
Bovenpositief: Praestant 8′, Octaav 4′, Superoctaav 2′
Borstwerk: Fluitgedekt 8′, Praestant 4, Spitsfluit 3′, Superoctaav 2′, Mixtuur, Sexquialtera
Pedaal: Praestant 16′, Subbas 16′, Octaav 8′, Holpijp 8′, Superoctaav 4′, Vlakfluit 2′, Mixtuur, Basuin 16′
Hoofdwerk+Bovenpositief, Bovenpositief+Borstwerk

Fuga:
Hoofdwerk: – Praestant 16′, Octaav 8′, Octaav 4′, Trompet 8′
Pedaal: – Praestant 16′, Octaav 8′, Vlakfluit 2′, Mixtuur
– Hoofdwerk+Bovenpositief, + Pedaal+Hoofdwerk

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in