Johann Sebastian Bach – ‘O Mensch, bewein dein Sünde groß’ (BWV 622)

0
958

De koraalbewerking over O Mensch, bewein dein Sünde groß (BWV 622) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

O Mensch, bewein dein Sünde groß,
Darum Christus seins Vaters Schoß
Äußert und kam auf Erden;
Von einer Jungfrau rein und zart
Für uns er hie geboren ward,
Er wollt der Mittler werden,
Den Toten er das Leben gab
Und legt dabei all Krankheit ab
Bis sich die Zeit herdrange,
Daß er für uns geopfert würd,
Trüg unser Sünden schwere Bürd
Wohl an dem Kreuze lange!

Dit is een lange koraalbewerking, zeker vergeleken met de andere bewerkingen in Bachs Orgel-Büchlein. Dat komt in de eerste plaats doordat het een lange melodie is: die van Psalm 36/68 met twaalf regels. Maar bovendien schrijft Bach een heel laag tempo voor: adagio assai. Het is dan ook een treurig lied waarin heel Christus’ lijdensweg bezongen wordt vanuit dit uitgangspunt: mens, bedenk goed wat jouw zonden Christus gekost hebben!

Bach probeert de luisteraar tot deze inkeer te brengen door de melodie breed uit te spinnen en uitgebreid te versieren. De begeleiding kent vele dissonanten en helemaal aan het eind, op het woord ‘lang’ gaat het tempo zelfs nog verder naar beneden: adagissimo.

Alles bij elkaar vormt dit stuk een wonder van schoonheid dat niet onderdoet voor de bewerking van hetzelfde lied in Bachs Matthäus-Passion. Terecht dus dat dit misschien wel het bekendste stuk is uit het Orgel-Büchlein.

Registratie:
Hoofdwerk: Octaav 8′
Bovenpositief: Praestant 8′, Viola 8′, Holpijp 4′, Viola di Gamba 8′
Pedaal: Subbas 16′, Octaav 8′
Tremulant

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in