Johann Sebastian Bach – ‘O Lamm Gottes, unschuldig’ (BWV 1085)

0
711

De koraalbewerking over O Lamm Gottes, unschuldig (BWV 1085) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

O Lamm Gottes, unschuldig
am Stamm des Kreuzes geschlachtet,
allzeit erfunden geduldig,
wiewohl du warest verachtet,
all Sünd hast du getragen,
sonst müssten wir verzagen.
vers 1-2: Erbarm dich unser, o Jesu.
vers 3: Gib deinen Frieden, o Jesu.

Dit lied bestaat weliswaar uit drie coupletten, maar de eerste twee zijn identiek en van de derde wijkt alleen de laatste regel af. Bachs koraalbewerking bestaat uit twee delen, waarvan het laatste deel het opschrift Choral draagt. Toch is het meer dan een gewone koraalzetting. De melodie is zo sterk versierd dat het eigenlijk gewoon twee koraalbewerkingen zijn.

Maar deze eerste bewerking is uitgebreider. Hier worden de melodieregels fugatisch ingeleid. De melodie zelf wordt hier ook versierd, waarbij de nadruk elke keer vooral op het laatste woord van de regel gelegd wordt.

De laatste regel krijgt in beide bewerkingen speciale benadering. In de eerste bewerking gaat de melodie volledig schuil onder passagewerk met grote intervallen. In de tweede bewerking wordt de regel midden in de naam ‘Jezus’ plotseling onderbroken door een lange dalende toonladder.

Registratie:
Hoofdwerk: Praestant 8′, Speelfluit 4′

Koraal:
Hoofdwerk: Praestant 8′, Speelfluit 4′
Rugwerk: Praestant 8′, Quintadena 8′
Hoofdwerk+Rugwerk

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in