Johann Sebastian Bach – ‘Nun freut euch, lieben Christen gmein’ (BWV 734)

0
799

De koraalbewerking over Nun freut euch, lieben Christen gmein (BWV 734) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

Nun freut euch, lieben Christen gmein,
und lasst uns fröhlich springen,
dass wir getrost und all in ein
mit Lust und Liebe singen,
was Gott an uns gewendet hat
und seine süße Wundertat;
gar teur hat er’s erworben.

Dit is een driestemmige bewerking over een adventslied van Luther, waarin wordt bezongen hoe Christus op bevel van zijn Vader naar de aarde gekomen is om ons te redden uit de greep van de duivel. Vaak wordt deze bewerking gespeeld op twee klavieren met de melodie als uitkomende stem in het pedaal. Maar dat is zo niet zoals dit stuk bedoeld is. Het hoort gewoon met één klavier gespeeld te worden, zonder pedaal. Dat gaat prima. Sterker nog, de dalende beweging aan het eind is met de voeten nauwelijks te spelen, tenzij je een veel te laag tempo neemt.

Het meest opvallend aan dit stuk is de continue beweging in zestiende noten in de rechter hand. Het stuk krijgt daar een uitgesproken vrolijk karakter van. Je hoort het uitgelaten, met lust en liefde, zingen. De bas is nogal springerig en voornamelijk achtste noten, met hier en en daar een langere of juist een paar kortere noten, wat nog eens extra benadrukt hoe vrolijk en uitgelaten het springen is.

Op één moment vind er een omkering plaats. Direct na regel 4 verhuist de zestienden-beweging voor één maat naar de bas, terwijl de bovenstem dan achtsten heeft. Alsof Bach daarmee verwijst naar de omkering van ons lot die God door Christus’ komst voor ons bewerkt heeft.

Ik noemde al de dalende beweging aan het eind, waardoor het uitgelaten zingen en springen toch een beetje in mineur lijkt te eindigen. De laatst regel wijst er immers op dat het Christus’ veel gekost heeft. Of is het een uitbeelding van Christus’ afdaling vanuit de hemel naar de aarde?

Registratie:
Bovenpositief: Holpijp 8′, Woudfluit 2′, Sifflet 1 1/2′

Koraal:
Rugwerk: Praestant 8′, Octaav 4′, Superoctaav 2′
Pedaal: Subbas 16′
Hoofdwerk+Rugwerk, Pedaal + Hoofdwerk

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in