Johann Sebastian Bach – ‘Machs mit mir, Gott, nach deiner Güt’ (BWV 957)

0
516

De koraalbewerking over Machs mit mir, Gott, nach deiner Güt (BWV 957) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

Machs mit mir, Gott, nach deiner Güt,
hilf mir in meinem Leiden;
ruf ich dich an, versag mir’s nicht:
wenn sich mein Seel will scheiden,
so nimm sie, Herr, in deine Händ;
ist alles gut, wenn gut das End.

Ook dit is een koraalbewerking uit de in 1985 ontdekte Neumeister Sammlung die ook voor die tijd al bekend was. Alleen: niet als koraalbewerking, maar simpelweg als fuga. Dat er in die fuga een koraalmelodie verwerkt zat, had nog nooit niemand opgemerkt!

Het lied gaat over het sterven. Als je een beroep doet op Gods goedheid, zal die je ook dan niet in de steek laten. Eind goed, al goed – dat geldt voor wie dit leven in geloof verlaat.

Deze fuga laat dit geloofsvertrouwen horen. Het is geen enkel probleem om het te spelen als een uitbundige lofzang. Maar het mooie is dat je het even gemakkelijk kunt spelen als een ingetogen afscheidslied. Het fuga-thema bestaat eigenlijk uit drie dingen: een stijgende toonladder beeldt het opstijgen naar de hemel uit, gebroken akkoorden zorgen voor vrolijkheid, terwijl het slot van van het thema emotionele spanning in het stuk brengt. Eind goed, al goed? Zeker, maar het spreekt niet vanzelf.

De fuga gaat naadloos over in een koraalzetting, die tot 1985 onbekend was.

Registratie:
Rugwerk: Praestant 8′, Roerfuit 8′, Fluit 4′

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in