Johann Sebastian Bach – ‘Liebster Jesu, wir sind hier’ (BWV 730)

0
761

De koraalbewerking over Liebster Jesu, wir sind hier (BWV 730) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

Liebster Jesu, wir sind hier,
Dich und dein Wort anzuhören.
Lenke Sinnen und Begier
Auf die süßen Himmelslehren:
Daß die Herzen von der Erden
Ganz zu dir gezogen werden.

Deze koraalbewerking begint als een eenvoudige zetting. Maar er komt steeds meer beweging in. In de regels 2, 4 en 6 valt de figura corta op: lang, kort, kort. Vaak is dat een teken van Gods trouw, in dit geval waarschijnlijk van de betrouwbaarheid van zijn Woord, de hemelse leer. Juist deze regels zijn trouwens ook 5-stemmig in plaats van 4-stemmig. Waarom? Geen idee.

In regel 5 krijgt de begeleiding een doorgaande zestienden beweging en wordt de melodie versierd. Misschien wil Bach zo de gemoedbewegingen van het hart uitbeelden. Bovendien valt in de regels 5 en 6 de achtsten beweging in de bas op. Dat is vaak een manier om inderdaad beweging uit te beelden: iets van komen of gaan, van het nemen van stappen of van het bewegen in een bepaalde richting. Hier slaat het dan natuurlijk op het naar God toegetrokken worden.

Registratie:
Hoofdwerk: Octaav 8′
Pedaal: Subbas 16′, Octaav 8′
Tremulant

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in