Johann Sebastian Bach – ‘Jesus Christus, unser Heiland, der von uns den Zorn Gottes wandt’ (BWV 666)

0
330

De koraalbewerking over Jesus Christus, unser Heiland, der von uns den Zorn Gottes wandt (BWV 666) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

Daß wir nimmer des vergessen,
Gab er uns sein Leib zu essen,
Verborgen im Brot so klein,
Und zu trinken sein Blut im Wein.

De volgende koraalbewerking van de 18 Leipziger Choräle gaat over hetzelfde lied als de vorige. Maar over welk couplet? Voor iemand met meer verstand van de muzikale retorica van de barok zal dat vast wel te achterhalen zijn. Maar voor mij is het een gokje. Ik houd het maar op het twee vers, omdat daarin de kern van het avondmaal bezongen wordt: brood eten en wijn drinken als herinnering aan het lijden van Christus’ (dat in het eerste vers genoemd werd). Dit vers is dus een cruciaal vers van dit lied.

De bewerking, met de melodie in de sopraan, staat in een lieflijke 12/8-maat. De eerste twee regels gaan ook in een achtsten-beweging, afgezien van kort intermezzo tussen de regels. Maar de laatste twee regels kennen een zestiende beweging. Een verwijzing naar het woordje ‘klein’ in regel drie en naar het stromen van de wijn/Christus’ bloed?

Registratie:
Hoofdwerk: Roerfluit 8′, Speelfluit 4′
Rugwerk: Roerfluit 8′, Fluit 4′
Pedaal: Subbas 16′, Holpijp 8′
Hoofdwerk+Rugwerk

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in