De koraalbewerking over Herr Jesu Christ, dich zu uns wend (BWV 726) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).
Herr Jesu Christ, dich zu uns wend,
Dein Heilgen Geist du zu uns send:
Mit Hilf und Gnad, er uns regier
Und uns den Weg zur Wahrheit führ.
Een simpele koraalzetting. Nou ja, simpel? Eenvoudig is hij niet. En gewoontjes al helemaal niet. Veel chromatiek en gekruide harmonieën, die je eerder zou verwachten bij componisten van enkele eeuwen later. Virtuoze loopjes tussen de melodieregels, met zelfs een rij van vijf zeer modern aandoende septimolen: vijf groepjes dus van zeven noten. Veel te onregelmatig voor de barok, waarin regelmaat en symmetrie zo belangrijk waren.
Kortom, dit is typisch zo’n koraalbewerking waarbij je snapt waarom het kerkbestuur in Arnstadt niet zo tevreden was over de jonge Bach als hun organist. Ze vonden dat hij alleen maar verwarring stichtte met hoe hij de gemeentezang begeleidde. Tja, echte kunst wordt nogal eens miskent, zeker ook in de kerk. Dat is helaas van alle tijden.
Met een beetje fantasie kun je in de tussenpassages wel iets vinden van een tekstuitbeelding. De eerste passage, met de triller aan het eind, past wel bij het toewenden waar in de eerste regel om gebeden wordt. In de tweede passage vormen de vijf septimolen samen een dalende beweging, die je zou kunnen opvatten als het zenden van de Geest. Staan de septimolen misschien voor volmaaktheid? De derde passage stuurt eerst recht omhoog en vervolgens recht omlaag. Een uitbeelding van het regeren en het leiden over de weg naar de waarheid?
Registratie:
Hoofdwerk: Octaav 8′, Octaav 4′, Nasaat 3′
Bovenpositief: Praestant 8′
Pedaal: Subbas 16′
Hoofdwerk+Bovenpositief, Pedaal+Hoofdwerk