Johann Sebastian Bach – ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’ (BWV 709)

0
859

De koraalbewerking over Herr Jesu Christ, dich zu uns wend (BWV 709) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

Herr Jesu Christ, dich zu uns wend,
Dein Heilgen Geist du zu uns send:
Mit Hilf und Gnad, er uns regier
Und uns den Weg zur Wahrheit führ.

De melodie ligt in de bovenstem en wordt breed uitgesponnen en rijk versierd. Het stuk krijgt daarmee een sterk meditatief karakter, passend bij een gebed om leiding door Christus’ Heilige Geest.

De begeleiding opent met een opvallend motiefje dat in alle drie begeleidende stemmen steeds terugkomt, vooral in de bas. Daar bestaat het uit twee zestiende noten, gevolgd door drie achtste noten. In de alt en de tenor worden de laatste noten versierd. De eerste drie noten van het motiefje zijn afgeleid van de laatste drie noten van de melodieregels twee, drie en vier: g-fis-g of c-b-c.

Opvallend is verder het dalende motief in de bas aan het begin van regel vier. Dit is een zogenaamd ‘seufzer’-motief, dat staat voor zuchten van verdriet of – in dit geval – verlangen. Het is opmerkelijk dat dit motief uit 14 zestiende noten bestaat: B=2 + A=1 + C=3 + H=8 = 14. Een persoonlijke belijdenis van Bachs eigen verlangen naar leiding door de Geest?

Registratie:
Hoofdwerk: Roerfluit 8′, Speelfluit 4′
Rugwerk: Roerfluit 8′, Fluit 4′, Quintfluit 3′, Tremulant
Pedaal: Subbas 16′, Holpijp 8′

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in