Johann Sebastian Bach – ‘Allein Gott in der Höh sei Ehr’ (BWV 677)

0
232

De koraalbewerking over Allein Gott in der Höh sei Ehr (BWV 677) van Johann Sebastian Bach, gespeeld op het orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle (via Hauptwerk).

O Heilger Geist, du höchstes Gut,
Du allerheilsamst Tröster,
Vors Teufels Gwalt fortan behüt,
Die Jesus Christ erlöset
Durch große Martr und bittern Tod,
Abwend all unsern Jammr und Not!
Darauf wir uns verlaßen.

Ook de derde en laatste bewerking in Bachs Clavier-Übung III over Allein Gott in der Höh sei Ehr, over de Heilige Geest, is driestemmig. Het is echter geen trio, zoals de eerste twee, maar een fughetta. Het is veel korter dan de vorige twee. Toch bevat het in kort bestek heel veel moois. Er zijn twee thema’s die afgeleid zijn van de eerste twee regels, al moet je goed luisteren om dat nog te kunnen horen. Eerst wordt het eerste thema voorgesteld, in elk stem 1 keer en nog een vierde keer in de onderstem. Dan volgt vijf keer het tweede thema en tot slot worden beide thema’s nog met elkaar gecombineerd, waarbij het eerste thema twee keer en het tweede thema één keer klinkt. In totaal klinken beide thema’s dus zes keer. Het stuk sluit af met de kop van het eerste thema in de bovenstem.

De maatsoort is in dit stuk niet driedelig: 4/4. Wel valt op dat de toonhoogte opnieuw een toon hoger is: na F en G nu A.

Registratie:
Bovenpositief: Holpijp 8′, Quinta 3′, Viola di Gamba 8′

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in