Is dit een gewone heksenboleet?

0
812

Nu de herfst begint, is het weer tijd voor paddenstoelen. Maar een maand geleden waren er ook al heel wat paddenstoelen in het bos te vinden. Deze foto heb ik tijdens onze vakantie gemaakt in het Terhorsterzand bij Beilen.

Paddenstoelen komen vaak het mooist uit als je ze zo laag mogelijk fotografeert. Vooral als de hoed nog mooi bol staat, zodat je ook vanuit een laag standpunt de bovenkant van de hoed kunt zien.

Bij het nemen van deze foto heb de camera op de grond gezet, met hooguit een dun takje onder de lens voor stabiliteit.

Ik heb er mijn grootste telelens voor gebruikt en van een afstand ingezoomd. Ik heb wel even wat takjes en blaadjes weg moeten vegen tussen de lens en de paddenstoel, maar nu staat hij er mooi op tegen een onscherpe achtergrond.

Maar wat is dit nu voor paddenstoel? Ik heb er niet veel verstand van. Het is een boleet, gezien de sponsachtige onderkant van de hoed. Maar wat voor één? Het zou eekhoorntjesbrood kunnen zijn, maar daar lijkt de steel me iets te donker voor. Het zou ook een roodsteelfluweelboleet kunnen zijn, maar daar lijkt de steel me niet rood genoeg voor. Ik houdt het op een heksenboleet. Het zou netstelige hekesenboleet kunnen zijn, maar de gewone heksenboleet komt veel vaker voor. Dus neem ik maar aan dat die het is. Maar als iemand het beter weet, dan hoor ik het graag!

Brandpunt: 145mm
Sluitertijd: 1/20
Diafragma: f/5,6
ISO: 200

In de nabewerking heb ik de belichting wat naar beneden bij gesteld, de hooglichten eruit gehaald en de donkere delen wat lichter gemaakt. De kleuren geel en oranje heb ik extra aangezet en ik heb de foto flink verscherpt, zodat de details goed uitkomen.

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in