Interieur van de Grote of Sint-Nicolaaskerk in Elburg

0
1093

Vorige week de buitenkant, nu de binnenkant van Grote Kerk in Elburg. Natuurlijk heb ik veel foto’s van het orgel gemaakt. Ook op deze foto is het orgel te zien, maar dan van een afstand. De foto is genomen vanuit het koor. Veel oude kerken hebben een koorhek dat het koor afscheidt van de rest van de kerk. Maar het bijzonder van de kerk in Elburg is dat het twee koorhekken heeft. Het eerste koorhek hangt hoog boven de grond. Het is dus niet meer dan een optische afscheiding, waar je zo onderdoor loopt. Daar achter staat dan het echte koorhek.

Deze foto is genomen tussen beide koorhekken in. Je hebt vrij uitzicht op het schip van de kerk met het orgel en een rij kroonluchters. Deze kerk blijkt niet helemaal recht, want de kroonluchters hangen niet in een kaarsrechte lijn. Het koorhek op de voorgrond versterkt de dieptewerking en zorgt voor een mooi lijnenspel.

Ondanks dat dit geen HDR-opname is, zijn de ramen geen uitgebeten witte vlekken. Dat komt doordat het zonnige weer van eerder op die dag voorbij was. Het had zelfs al even geregend en even later zou de regen echt losbarsten. Bovendien zijn de gordijnen aan de zuidkant van de kerk dicht. Het lichtcontrast in de kerk is daarom heel beperkt. Nadeel van die groene gordijnen is wel dat er groene waas in de kerk hing die het nog vrij lastig maakte om in de nabewerking van de foto natuurlijke kleuren te krijgen.

Brandpuntsafstand: 14 mm
Sluitertijd: 1/3 sec.
Diafragma: f/8
ISO: 200

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in