Ik heet Gerrit. En daar ben ik best trots op. Ik sta namelijk in een lange rij van mannen die diezelfde voornaam ook droegen. Mijn opa. Zijn opa. Twee van diens (jong gestorven) ooms. Hun grootvader. En diens grootvader. Alleen heette de laatste geen Gerrit, maar Geert. Maar dat is eigenlijk dezelfde naam. Zeker in die tijd gebruikte men dit soort varianten gerust door elkaar heen.

Die Geert woonde in Ruinerwold. Zijn dochter Roelofje Geerts is daar in 1707 gedoopt. Waarschijnlijk hijzelf ook, maar helaas gaat de doopregistratie van Ruinerwold niet zover terug. Maar als hij in Ruinerwold gedoopt is, dan is dat geweest in het kerkje op deze foto. In elk geval is Roelofje daar gedoopt. En dus voel ik een speciale band met dit kerkje. Hier komt mijn voornaam vandaan. Als ik hier loop, voel ik een band met het verleden. Een stukje ‘historische sensatie’. Maar ook het besef dat wie ik ben voor een groot deel bepaald wordt door de lijn van de geslachten die achter mij liggen. Hun ervaringen en hun keuzes hebben invloed gehad op mij. Bijvoorbeeld op hoe ik heet.

Deze Bartholomeüskerk werd rond 1500 gebouwd op de restanten van een afgebrande romaanse voorganger. Dat is nog te zien: voor de onderste meters van de muren zijn nog oude stenen gebruikt.

Brandpuntsafstand: 14 mm
Sluitertijd: 1/250 sec.
Diafragma: f/8,0
ISO: 200

 

1 Reactie

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in