Herfstavond bij de Broederpoort

0
198

Nu het weer vroeg donker is, kan ik weer aan ‘nachtfotografie’ doen zonder dat ik laat naar bed hoef. Het enige nadeel is dat er zo vroeg nog veel mensen op straat zijn, of erger, dat er nog veel auto’s en fietsen rondrijden. Foto’s maken in het donker betekent langer sluitertijden. Bewegende lichten zorgen dan voor vervelende lichtstrepen in je foto, al kan dat soms ook voor een leuk effect zorgen.

Deze foto is genomen in het Stadspark van Kampen. Daar staan maar weinig lantaarns. Het is er dus extra donker. Vandaar dat voor deze foto een sluitertijd van maar liefst 30 seconden nodig was. Maar ik had geluk. Al die tijd kwam er geen fietser of auto voorbij. Niet door de poort en niet achter de poort langs.

Toch is de lange sluitertijd te zien. Er staan wel degelijk lichtstrepen op de foto die het gevolg zijn van een 30 seconden durende beweging: in de lucht. Immers, ook de aarde draaide 30 seconden door. En dat resulteerde in een kleine verandering in de stand van de sterren. Kleine streepjes dus in plaats van punten.

Brandpuntsafstand: 25 mm
Sluitertijd: 30 sec.
Diafragma: f/8
ISO: 200

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in