Hauptwerk: eerste ervaringen

12
3311

Een paar dagen geleden heb ik de gratis testversie van Hauptwerk geïnstalleerd op mijn laptop. Eerst een goedkope USB-MIDI-converter gekocht via Marktplaats. Het downloaden van het programma en een gratis sampleset duurde met mijn ASDL-verbinding toch nog zo’n 4 uur.

Na installatie van het programma snel de laptop via MIDI aangesloten op mijn Domus en uitproberen maar. Het klonk goed, ondanks dat ik het geluid gewoon via de luidsprekers van mijn Domus liet afspelen. De klank was vele malen realistischer dan van mijn Domus. Je wilt eigenlijk niet anders meer, ondanks dat de door mij gebruikte sampleset slechts enkele registers telde op 1 manuaal en aangehangen pedaal en ik bovendien elke zoveel seconden gestoord werd door een tingelende triangel (standaard in de testversie van Hauptwerk). Bovendien waren er een paar problemen merkbaar:

 • Er was een duidelijke vertraging tussen het indrukken van een orgeltoets en het horen van het bijbehorende geluid. In het begin was dat lastig, maar ik was er toch nog vrij snel aan gewend. Alleen bij snel spel struikel ik nog wel eens, doordat ik met mijn vingers 1 of meer tonen voorloop op het geluid.
 • Soms nam de geluidskwaliteit opeens dramatisch af. Er traden storingen of vervormingen op.

Ik vermoed echter dat deze problemen verdwijnen wanneer ik het programma zou installeren op een snellere computer met meer geheugen en een betere geluidskaart met een betere MIDI-interface én wanneer ik die computer alleen voor Hauptwerk zou gebruiken (zodat er verder geen andere – storende – software op hoeft te draaien). Maar ja, dat is prijzig.

Dat brengt mij bij mijn vorige artikel over Hauptwerk, waarin ik me afvroeg waarom Hauptwerk en de bijbehorende samplesets zo duur zijn. Ik moet dat toch een beetje nuanceren. In de eerste plaats begrijp ik inmiddels beter hoeveel werk er komt kijken bij het maken van een sampleset. In de tweede plaats moet ik toegeven dat de Hauptwerk-markt op dit moment nog beperkt wordt doordat je er eigenlijk een computer voor nodig hebt die minimaal twee keer zo duur is als een standaard computer. Bovendien moet je die computer eigenlijk reserveren voor Hauptwerk, zodat je zoveel mogelijk storende processen kunt uitschakelen. Op je gewone huis-, tuin- en keukenpc draait het ook wel, maar met gebreken. Dat gegeven zorgt er voor dat Hauptwerk nu sowieso alleen nog maar interessant is voor mensen met genoeg geld en daardoor heeft het nog niet veel zin om de prijzen van Hauptwerk en samplesets drastisch te laten dalen.

Maar dat zal veranderen, want we weten allemaal dat computers steeds sneller worden. De speciale Hauptwerkcomputer van nu zal binnen afzienbare tijd weinig meer verschillen van de huis-, tuin- en keukencomputer en is dan dus wel betaalbaar en bereikbaar voor iedereen. Dan kan de Hauptwerk-markt enorm gaan groeien en kunnen de prijzen drastisch dalen.

12 Reacties

 1. Beste Gerrit,

  Hauptwerk is echt niet alleen voor mensen met geld weggelegd. Ik draai HW op een speciaal gebouwde pc met EMU 1212 geluidskaart. Prijs excl. monitor € 750,00. Gebouwd volgens de specificaties die crumhorn-labs.com op de site aangeeft.
  Tel hier eens verdere kosten van software en goede sampleset bij op. Dan ben je nog veel goedkoper uit en klinkt het ook vele malen beter (moet je wel een goede geluidsinstallatie/hoofdtelefoon hebben) dan welk electronisch orgel ook.

  MVG
  Michel

 2. Beste Michel,

  Het is denk ik maar wat je veel geld vindt. Het bedrag dat jij noemt vind ik vrij hoog voor een pc. Alles bij elkaar moet je voor een goede Hauptwerk-installatie (pc, monitor, Hauptwerk, samplesets, enz.) toch al gauw € 2000,- of meer uitgeven. Dat heeft lang niet iedereen beschikbaar. En dan te bedenken dat dat bedrag komt bovenop je digitale orgel van een paar duizend euro, of je moet er nog een aparte speeltafel bijkopen.

  Natuurlijk kun je klein beginnen, maar dan loop je wel steeds tegen grenzen aan (pc te traag of te weinig geheugen, enz.). Dat lijkt me erg frustrerend.

  Gerrit

 3. Een alternatief is dan MyOrgan. Dit is minder gevanceerd dan Hauptwerk, maar de klank is ook realitisch. En het is gratis en vraagt minder van je computer. Ik gebruik momenteel de Second Edtion van MyOrgan met de sampleset van het prachtige Hinsz orgel van Leens. Die set kost 200 eur en dan ben je ook klaar. Het draait gewoon op mijn standaard huis-tuin-en-keuken laptop.

  groet,

  Harm

 4. Vraag , ik heb het idee om hauptwerk op mijn cantilena ( johannus) aan te sluiten ,dit orgel heeft midi 3 aansluitingen midi in- midi out en midi seq , en wil het geluid terug naar mijn orgel, kan dit direct op de poc ( laptop) met kabel midi in en out andere kant usb of moet hier een geluidskaart tussen ,ik wil eerst een proef opstelling maken. in mijn directe heb ik iemand die eventueel voor mij een pc in elkaar wil zetten.

  • Midi wordt gebruikt om codes door te geven van de speeltafel naar Hauptwerk, zodat Hauptwerk weet welke toetsen er ingedrukt en losgelaten worden. Met Midi kan er geen geluid worden doorgegeven. Daarvoor heb je een audiokabel nodig tussen de audio-uitgang van je computer en de audio-ingang van een geluidsinstallatie of van je orgel (line-in/aux-in).

   Een aparte geluidskaart is niet perse nodig. Maar dan heb je wel het programma ASIO4ALL nodig. En de kwaliteit zal niet zo goed worden als bij een echte ASIO-geluidskaart. Maar voor een proefopstelling is het prima. Bovendien, een goede geluidskaart heeft ook eigenlijk alleen maar zin als je ook zorgt voor een goede geluidsinstallatie.

  • Met Henk. kan ik de koptelefoon aansluiting van mijn laptop gebruiken om aan te sluiten op aux in van het orgel.
   Volgens handleiding orgel de pc op midi seq aansluiten.
   Op youtube is een voorbeeld om klavier b.v keyboard via een geluidskaart naar de pc aan te sluiten, die kan ik er dus van tussen laten?
   Een zoon van mijn vrouw gaat me helpen die weet alles van pc,s en kan ze ook bouwen.
   Gr Henk.

 5. Met Henk, hauptwerk vrij versie geladen via wifi 45 minuten daar zit dan een orgel bij zoals je afbeelding toen allelei dingen zitten aanvinken , het orgel een johannus cantilena aangesloten 5 din stekker in is de midi seq , aux in op de koptelefoon aansluiting laptop , de midi registers ingeschakeld, en in general setting aangevinkt dat het een johannus is aangesloten op midi seq , uitgang hoef je niets aan te vinken.
  En dan hopen of het goed gaat , ja en nee dus, als je de toetsen met de muis bediend op de laptop gaat het perfect , dat over de bovenliggende speakers van het orgel heel mooi, maar toen als ik een toets onderklavier indruk , gaat er een pedaal toets te bewegen, als ik een pedaal van het orgel indruk gaat er een toetst bovenklavier op en neer, als ik een toets bovenklavier indruk gaat een toets onderklavier op de laptop op en neer, is dit te veranderen, alles is engels dus voor mij moeilijk te begrijpen, wel apart dat het onderklavier 30 sprekende toetsen heeft met de pedaal registers.
  Het schijnt dat je via midi-learn wat kan veranderen maar dit weet ik niet te vinden, of via auto-direct , wordt naar verwezen maar ik weet dus niet waar en of hoe het werkt.
  Vraag weet jij hier iets over, het is als het werkt dat het dan 43 euro heeft gekost van de midi kabel.
  Ik vond het een uitdaging en ik was nieuwsgierig of het kon, denk niet dat ik dan nog met haupwerk verder ga daar ik mijn orgel zelf ga intoneren, naar mijn smaak, op andere cités wordt ook geklaagd dat alles in het engels staat dus onbegrijpbaar voor ons wat ouderen.
  Gr Henk.

  • Met auto-detect is dit gemakkelijk op te lossen: klik met de rechter muisknop op het bovenklavier op het scherm. Druk nu een toets in van het bovenklavier van je Johannus. Klik nu op Done. Doe hetzelfde voor je onderklavier en het pedaal. Dan zou het opgelost moeten zijn.

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in