Gisteren op de Wegwijsbeurs bezocht ik o.a. de stand van Mixtuur, een Nederlandse dealer van Hauptwerk-software. Met deze software kun je op je eigen digitale orgel beroemde kerkorgels bespelen. Ik vond het heel overtuigend, maar waarom is het zo duur?

Maar eerst: hoe werkt het? Je sluit je digitale orgel via MIDI aan op een computer. Op deze computer installeer je het programma Hauptwerk. In dit programma laad je een zogenaamde sampleset van een bestaand kerkorgel, bijvoorbeeld de Bovenkerk in Kampen. Zo’n sampleset bevat een digitale opname van elke individuele orgelpijp (inclusief nagalm). Wanneer je nu op je orgel speelt, worden je toetsaanslagen via MIDI naar de computer gestuurd en door Hauptwerk omgezet in het geluid van het orgel en via de geluidskaart afgespeeld. Je kunt het beluisteren via een koptelefoon of via een geluidsinstallatie. Je kunt het zelfs op je computer opnemen om er een cd van te maken.

Op de website van Mixtuur zijn voorbeelden te beluisteren van hoe het klinkt. Ik vond het erg overtuigend. De Bovenkerk klinkt echt als de Bovenkerk, niet in de laatste plaats doordat de originele akoestiek meeklinkt. Je hoort niet alleen het orgel van de Bovenkerk, je hoort de Bovenkerk. Natuurlijk, het haalt het niet bij het origineel, maar het klinkt wat mij betreft echt veel overtuigender dan wat Johannus, Domus en al die andere fabrikanten van digitale orgels er van maken.

En dan is er nog een groot voordeel. Dit hele systeem bestaat alleen uit een stuk software en samplesets op dvd-rom. Heb je een orgel met MIDI (of alleen maar een keyboard!) en een goede computer, dan heb je er verder geen aparte hardware voor nodig. Je zou zeggen: dat moet het voor iedereen betaalbaar maken om een hele collectie bestaande orgels aan te leggen om thuis te bespelen. Maar dat valt tegen. Het softwarepakket alleen al kost €229,- voor de basisversie en €538,- voor de volledige versie. Dat is op zich nog redelijk. Maar om die investering aantrekkelijk te maken, moet je er dan wel gemakkelijk een aantal samplesets bij kunnen kopen. En die kosten ook nog enkele honderden euro’s per stuk. De Bovenkerk bijvoorbeeld, verschijnt in drie delen, waarvan het eerste deel alleen al meer dan 400 euro kost. Wie heeft dat over voor een systeem dat alleen maar als aanvulling op je gewone orgel moet dienen? (Er zijn ook geïntegreerde systemen, orgels waarbij Hauptwerk al is ingebouwd, maar die kosten vele, vele duizenden euro’s). De conclusie: dit is alleen weggelegd voor mensen met veel geld.

En dat begrijp ik dus niet. Natuurlijk, de ontwikkelingskosten, zowel van de software als van de samplesets zullen best hoog zijn. Maar het produceren van dvd’s is dat niet. De kosten per verkocht exemplaar hoeven dus niet hoog te zijn. Je zou zeggen: een heel sterk punt dat je als fabrikant kunt uitbuiten. En dan dat andere sterke punt: de mogelijkheid een hele collectie van bestaande orgels aan te leggen wordt door die hoge prijzen ook volledig om zeep geholpen. Kortom: ze hebben een geweldig product in handen dat zeker op termijn een enorme bedreiging kan vormen voor de positie van de traditionele orgelfabrikanten, maar dan moeten de prijzen wel drastisch dalen. Alleen dan trek je de gemiddelde orgelliefhebber over de streep.

Gaat dat gebeuren? Ik denk dat de prijzen op termijn wel zullen gaan dalen. Eerst moeten de beginkosten eruit en daar worden de klanten met geld voor gebruikt. Als die het programma allemaal hebben aangeschaft, komt de ‘gewone’ consument in zicht. Maar het probleem is dat er niet één bedrijf is dat die beginkosten maakt. De samplesets worden namelijk niet gemaakt door de ontwikkelaars van Hauptwerk, maar door een aantal andere bedrijven. Zouden de makers van Hauptwerk dat zelf doen, dan zouden zij er een enorm belang bij hebben om de samplesets goedkoop te houden, want dan verkopen ze meer van hun software. De bedrijven die nu de samplesets maken, moeten echter al hun geld verdienen aan die samplesets. Zij hebben er dus veel minder zin in om hun prijzen te laten dalen. Dat vertraagt de prijsdaling en dat is jammer, ook voor de betrokken bedrijven zelf. Nu krijgt de concurrentie de tijd om met een antwoord te komen. Voor je het weet bouwen ook Johannus en Domus een Hauptwerk-achtig systeem in hun orgels. Maar misschien dat dán de prijzen gaan dalen…

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in