Familiewapen Veldman/Veltman

0
2498

Er is nu een familiewapen voor de familie Veldman/Veltman uit Hoogeveen. Alle wettige nakomelingen in mannelijke lijn van Henrick Veltman mogen dit wapen voeren.

Ik heb het wapen laten ontwerpen door H.K. Nagtegaal. De wapenbeschrijving (blazoenering) luidt als volgt:

Schild: in blauw een gaffel vergezeld beneden van twee afgewende katankers, alles van zilver, en boven van een turf van goud.

Helmteken: een uitkomende aanziende man van natuurlijke kleur, gekleed van blauw, in de rechterhand een veenschop van zilver, gesteeld van goud, over de schouder houdend.

Dekkleden: van blauw, gevoerd van zilver.

De gaffel is afgeleid van het handmerk van Henrick Veltman zoals dat onder een akte van trouw aan de heer van Echten uit 1678 staat. De blauwe achtergrond en de katankers duidden op het beroep van schipper. Een katanker is een anker met maar één haak. Hoogeveense schippers gebruikten het veel om af te meren aan de wal. Het komt ook voor in het schippersmonument in Hoogeveen. De turf staat natuurlijk voor de turfwinning in Hoogeveen. En de man boven de helm beeldt de naam Veldman of Veltman uit. De man zelf staat voor ‘man’ en de veenschop voor ‘veld’.

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in