Dieseltrein op het Kamperlijntje

0
483

Vorige week was de laatste week dat er op de spoorlijn Zwolle-Kampen dieseltreinen reden zonder bovenleiding. Vanaf deze week wordt het spoor vernieuwd en wordt de bovenleiding aangelegd. Vanaf eind augustus rijden de dieseltreinen van de NS nog een paar maand, maar dan onder de bovenleiding. In december komen er elektrische treinen van Syntus.

Omdat ik ergens toch nog steeds besmet ben met het treinenvirus, wilde ik toch wel graag nog een paar mooie foto’s van de oude situatie. Bovendien heb ik best veel herinneringen aan het Kamperlijntje. Vanaf 1997 maakt ik er een aantal jaar bijna dagelijks gebruik van. Ook dat was een overgangsperiode. Ik maakte nog net de laatste maanden mee van de oude – gele – ‘blauwe engel’ (DE2). Toen kwam de DE3 (Plan U), die al snel werd opgevolgd door de nieuwe ‘buffels’ (DM90). De eerste tijd werden die trouwens gecombineerd met ‘wadlopers’. Dus in een paar jaar tijd mocht ik op het Kamperlijntje kennismaken met alle vier series dieseltreinen die de NS destijds had.

Inmiddels hebben de buffels bijna twintig jaar dienst gedaan en zijn zij aan de beurt om te verdwijnen. Om ze op de foto te zetten ben ik op een ochtend naar de kolk aan de Bosjessteeg in IJsselmuiden gegaan. Ter voorbereiding op de werkzaamheden lag daar naast het spoor een stapel platen. Daar ben ik bovenop gaan staan om deze foto te maken.

Brandpuntsafstand: 14mm
Sluitertijd: 1/640
Diafragma: f/8,0
ISO: 200

De foto is schuin tegen de zon in genomen. In Lightroom heb ik de lichte gedeelten van de foto donkerder gemaakt en de donkere gedeelten lichter. Het contrast, de helderheid en de levendigheid heb ik vergroot. En ik heb natuurlijk wat verscherping en wat ruisreductie toegepast.

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in