De Grote Kerk van Breda

0
494

Net als vorige week een foto uit de Grote Kerk van Breda. Nu een overzichtsfoto. Het bijzondere van deze kerk is dat koor en schip haast even groot zijn. Het koor is dus veel langer dan gebruikelijk en het schip een heel stuk korter. Daardoor is het lastig om een mooie foto van het orgel te maken. Je kunt onder het orgel van staan en dan naar boven kijken. Maar voor een ‘statieportret’ van een orgel, sta ik liever op een flinke afstand, zodat het orgel er zo recht mogelijk op staat en kroonluchters en het klankbord van de preekstoel niet te veel in de weg zitten. Maar in deze kerk lukt dat niet. Want dan moet je in het koor gaan staan. En dan zit het koorhek in de weg.

Dus dan maar van de nood een deugd gemaakt. Een overzichtsfoto van helemaal achteruit het koor, met koorbanken en koorhek centraal in beeld en op de achtergrond het orgelfront. Ik heb voor deze foto wel een aantal minuten moeten wachten tot er even geen andere bezoekers in het koor waren. Voordeel van het koorhek is dat mensen in het schip aan het oog onttrokken worden, net als de ontsierende moderne blauwe stoelen die daar staan.

Ook dit is een HDR-opname, samengesteld uit drie aparte opnamen met verschillende belichting.

Brandpuntsafstand: 14mm
Sluitertijd: 1/4 sec., 1/25 sec. en 1/5 sec.
Diafragma: f/8,0
ISO: 200

In Lightroom heb ik deze foto iets rechtop gezet. Je kunt dat zien aan de bol van de voorste kroonluchter. Die is bepaald niet rond meer. Maar het stoort niet heel erg, vind ik. Verder heb ik de balans tussen lichte en donkere tinten geoptimaliseerd en de kleurverzadiging flink verhoogd. Het is een kleurrijke kerk. Dat mag in de foto benadrukt worden, zolang de goudglans van de versieringen van het orgel maar natuurlijk blijft. De kroonluchters in deze kerk zijn erg dof. Dat mag zo blijven.

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in