Sinterklaas is in opspraak. Sinterklaas discrimineert. Erger nog, Sinterklaas houdt slaven. Zwarte slaven. Tenminste, dat vinden ze bij de VN. Er moet nog een onderzoek komen, maar de uitkomst staat eigenlijk al vast. Zwarte Piet kan niet meer anno 2013.

Maar in Nederland denken we daar anders over. Handen af van Zwarte Piet! Discriminatie? Wat een onzin! Die paar niet-blanke Nederlanders die zich wel gediscrimeerd voelen? Zeurpieten zijn het! Zwarte Piet is altijd zwart geweest. En dus moet hij zwart blijven.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze collectieve verontwaardiging over de aantasting van ‘ons’ sinterklaasfeest nogal hypocriet vindt.

Ergens kan ik best begrijpen dat buitenstaanders nogal vreemd tegen Zwarte Piet aankijken. En met buitenstaanders bedoel ik dan niet alleen niet-Nederlanders. Ik bedoel iedereen die niet van jongsaf met Sinterklaas is opgegroeid. Ik kan me best voorstellen dat niet-blanken zich beledigd voelen. En de link met het slavernijverleden vind ik helemaal niet zo vreemd.

Bovendien kan ik het niet helpen dat ik onwillekeurig moet denken aan een aantal andere onderwerpen waarbij het discriminatie-argument gebruikt werd om onzinnige veranderingen aan te brengen in dingen die van oudsher waren zoals ze waren. Waar was de collectieve verontwaardiging toen de SGP op grond van een VN-verdrag gedwongen werd om vrouwen verkiesbaar te stellen? De SGP is de oudste partij van ons land. En dat de SGP geen vrouwen op lijsten zette, dat was altijd zo geweest. Waarom moest hen die vrijheid ontnomen worden? En waarom slikten we het voor zoete koek toen de homolobby het huwelijk om zeep hielp? En waarom blijft het zo stil nu zogenaamde weigerambtenaren aan de dijk gezet worden? Het huwelijk is van de schepping af een verbond tussen een man en een vrouw. Dan laat je dat toch zo? Dan laat je toch op z’n minst alle ruimte aan mensen die vasthouden aan hoe het altijd geweest is?

Ik vind het dus hypocriet om moord en brand te schreeuwen als anderen aan ons aloude sinterklaasfeest dreigen te komen. Terwijl de meerderheid er geen probleem mee heeft dat op veel essentiëlere punten aloude vrijheden afgepakt worden. Want eerlijk is eerlijk: is het huwelijk niet veel meer ophef waard dan Sinterklaas en Zwarte Piet?

Maar misschien kan Nederland hier iets uit leren. Misschien dat er iets meer begrip kan komen voor hoe christenen zich moeten voelen als dingen waaraan zij grote waarde hechten en die lange tijd voor iedereen vanzelfsprekend waren opeens niet meer mogen, omdat het discrimenerend zou zijn. Misschien komt er meer oog voor dat het consequent doorvoeren van de gelijksheidideologie tot absurde en pijnlijke inperkingen leidt van andermans vrijheid. Want voor een keer is nu eens niet een kleine minderheid van bijvoorbeeld christenen het slachtoffer van deze idioterie. Nu raakt het de meerderheid van de Nederlanders. En ergens verkneukel ik me daarover. Laat hen het maar eens voelen!

En wat Zwarte Piet betreft? Ik heb begrip voor de bezwaren. Maar het lijkt me wijs als de bezwaarden leren om begrip te hebben voor Zwarte Piet. Ja, hij is misschien een restant uit het slavernijverleden. Maar de scherpe kantjes zijn er allang af. En is hij juist geen mooie kapstok om elk jaar dat slavernijverleden weer even onder de aandacht te brengen? Maar dan graag op de manier zoals wij gereformeerden met Sinterklaas omgaan. Doen wij hem in de ban omdat hij een roomse bisschop is? Nee. We noemen het elk jaar weer even. Maar verder doen we gewoon mee.

Bron foto: https://www.flickr.com/photos/hanspama/4121311445/

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in