Een nieuw jaar. Tijd voor goede voornemens, toch?
Meestal doe ik daar niet aan. Ik ben meestal niet zo goed in het houden daarvan. En als ik echt iets moet veranderen, waarom zou ik daar dan mee wachten tot 1 januari?
Maar soms zijn er van die dingen waarbij 1 januari toch een goed moment is om te beginnen aan iets nieuws. Zo wilde ik vorig jaar in 1 jaar de hele Bijbel doorlezen. Met behulp van de bekende Bijbel-app van YouVersion en een leesplan.
Nee, het is me niet gelukt. Binnen een maand ging het mis. Ik denk dat mijn telefoon toch te veel afleiding bood. En geconcentreerd en gedisciplineerd lezen van een beeldscherm is toch erg moeilijk.
Daarom wil ik het nu eens op de oude vertrouwde analoge manier proberen. En nu met mijn eigen leesplan. Zelf gemaakt – zou dat extra motiveren?
Voor wie mee wil doen: je kunt mijn Bijbelleesrooster hier downloaden.
Het is al 2 januari, maar het is nog niet te laat. Het rooster begint op dag 1 van week 1 en dat is dus morgen. We zitten nu immers nog in de ‘schrikkelweek’, week 53.
Heb je redenen nodig waarom je de Bijbel moet lezen? John Piper geeft er 7 waarom de Bijbel het enige boek is dat je in 2016 echt moet lezen:
- De Bijbel is het Woord van God. In de Bijbel spreekt God zelf tegen ons. In de Bijbel geeft Hij de betrouwbare waarheid over zichzelf.
- De Bijbel gaat over Jezus, het vleesgeworden Woord. Je komt Hem tegen op elke bladzijde van het Oude Testament, in Hem gaat Gods Woord in vervulling in het Nieuwe Testament.
- De Bijbel bevat Gods Woord volledig. Mee dan dat hebben we niet nodig.
- In de Bijbel zien we God duidelijker dan waar ook. Nergens anders zul je God Hem leren kennen.
- Door zijn Woord geeft God leven. Eeuwig leven. Door Gods Woord worden we opnieuw geboren.
- De oorlog tegen de zonde wordt gewonnen door het Woord. Als je dat zwaard van de Geest hanteert, ben je voldoende bewapend voor de dagelijkse strijd.
- Als we ons laten vullen met Gods Woord, raken we vervuld met de vreugde die Jezus in zich heeft. Een vreugde die ontstaat als God zelf voor jou het toppunt van genot is.
Oké, maar waarom zou je de hele Bijbel lezen? En dan ook nog eens binnen een jaar?
Ik weet niet hoeveel christenen ooit de hele Bijbel van kaft tot kaft gelezen hebben. Ik vrees dat er best veel zullen zijn die het nog nooit gedaan hebben. In elk geval niet individueel, voor jezelf.
In 1 jaar de hele Bijbel lezen? Waarom zou je dat doen? En hoe pak je dat aan?
Zelf lezen wij als gezin elke dag aan tafel. In principe een hoofdstuk, soms iets minder, soms schiet het er bij in. En zo zijn we in een jaar of vier de hele Bijbel door. In mijn leven heb ik de Bijbel dus wel een aantal keer helemaal gelezen. Maar nooit voor mezelf. Ik heb het wel geprobeerd, maar ik ben altijd blijven steken. En vier jaar is een lange tijd. Voor je bij Openbaring bent, ben je het overzicht allang weer kwijt.
Dus waarom zou je in 2016 de hele Bijbel lezen? Vijf redenen. Ook deze heb ik niet zelf verzonnen:
- Het helpt je om overzicht te krijgen over het geheel van de Bijbel. Je ziet de grote lijnen en de verbanden en dat alles om Christus draait.
- Het helpt je om de Bijbel beter te kunnen interpreteren en uit te leggen. Die taak mag je als christen niet aan predikanten en theologen overlaten. Gods Woord is duidelijk genoeg voor elke christen die er moeite voor wil doen. De Bijbel uitleggen doe je door Schrift met Schrift te vergelijken. Dat gaat een stuk gemakkelijker als je beter overzicht hebt.
- Het helpt je om er een gewoonte van te maken om steeds met de Bijbel bezig te zijn. De Bijbel is voedsel voor de ziel. Je kunt geen dag zonder. Maar dat gaat dus niet vanzelf. Het vraagt discipline. Een goed plan kan daarbij helpen.
- Het zorgt ervoor dat je minstens zoveel met de Bijbel bezig bent als met andere boeken. Veel lezen is belangrijk voor een christen. Maar al die andere goede boeken hebben nooit zoveel te bieden als de Bijbel zelf. Alleen in de Bijbel spreekt God zelf.
- Het dwingt je om ook aandacht te geven aan lastige en minder bekende passages. Elk Schriftwoord is door God geïnspireerd en is nuttig (Romeinen 15:4; 2 Timotheüs 3:16). Dus dan is het dom om een deel ongebruikt te laten liggen. Dus ook geen geslachtsregisters, oudtestamentische wetten of obscure profeten.
Nu zijn er talloos veel bijbelleesplannen. Een overzicht van bijbelleesplannen vind je hier. Allemaal hebben ze voor- en nadelen.
Zelf denk ik dat het goed is om variatie te hebben in wat je leest. Gevarieerd eten is gezond. Dat geldt voor voedsel voor je lichaam, maar dat geldt ook voor voedsel voor je ziel. En het zorgt ervoor dat je trek houdt en met smaak blijft eten. Verandering van spijs doet eten, zeggen we immers.
Tegelijk denk ik dat het beter is om op één dag geen verschillende Bijbelgedeelten naast elkaar te lezen, zoals in heel veel leesplannen wel gebeurt. Want dan is het lastiger om geconcentreerd te blijven.
Daarom heb ik in mijn Bijbelleesrooester een verdeling gemaakt over de dagen van de week. Elke dag lees je dan een ander deel uit de Bijbel.
- Zondag: OT Psalmen
- Maandag: OT Geschiedenis I (Genesis t/m Ruth)
- Dinsdag: NT Geschiedenis (Mattheüs t/m Handelingen)
- Woensdag: OT Profeten (Jesaja t/m Maleachi)
- Donderdag: NT Brieven (Romeinen t/m Openbaring)
- Vrijdag: OT Geschiedenis II (1 Samuël t/m Esther)
- Zaterdag: OT Wijsheid (Job en Spreuken t/m Hooglied)
Ik heb geprobeerd per dag steeds zo veel mogelijk een samenhangend gedeelte te kiezen. Daardoor zijn de te lezen gedeelten niet altijd even lang. Gemiddeld komt het neer op 3 á 4 bladzijden per dag. Maar er zitten uitschieters naar boven bij van 6 bladzijden en naar beneden van nog geen bladzijde. Dat heeft als voordeel dat er soms ruimte is om wat achterstand in te lopen. En op zaterdag en zondag hoef je bijna altijd minder te lezen dan door de week.
Hier en daar heb ik de volgorde wat aangepast. Zo heb ik Handelingen direct na Lucas gezet, zodat de eenheid van de beide boeken van Lucas beter uitkomt. Bovendien valt Johannes nu in dezelfde weken als zijn brieven en Openbaring.
Natuurlijk is het mogelijk om een eigen weekindeling te maken, afhankelijk van hoe je eigen week er meestal uitziet.
Heb je al zin gekregen? Hieronder nogmaals de downloadlink.
Print het rooster uit en leg of hang hem op een plek waar je hem elke dag tegenkomt, het liefst op een vast moment van de dag waarop je nog eens genoeg tijd en rust hebt om te lezen. En dan maar afstrepen…
Nog niet genoeg gemotiveerd? Bekijk dan even deze video dit artikel, waarin John Piper een gepassioneerde poging doet om je over te halen om elke dag in je Bijbel te lezen.
Goeie site, mooie artikelen.
Ga je volgen!
Goede motivering voor deze manier van de bijbel lezen in een jaar. Ben begonnen! !
Ik begin vandaag,het is nu 19 April 2023
Benieuwd,of ik het in April 2025 uit heb.