In het afgelopen anderhalf jaar heb ik op mijn Hauptwerk-orgel alle orgelwerken van Jan Zwart opgenomen. Gewoon, omdat ik dat leuk vond om te doen. En omdat het me hielp om gericht te studeren en zo mijn spel op een hoger niveau te brengen.

Het ook te maken met hoe ik in elkaar zit. Ik kan maar moeilijk zomaar een paar opnamen maken. Ik heb een bijkans onbedwingbare neiging naar compleetheid. Een soort verzameldrang.

Maar dat heeft ook voordelen. Door me zelf te dwingen elke week een opname te publiceren, had ik een stok achter de deur. Er moest elke week een opname klaarstaan. En dus moest ik studeren en spelen. En ik vind zelf dat het geholpen heeft. De opnames gingen me steeds gemakkelijker af. Muziek van Jan Zwart ligt mij eigenlijk niet zo. Je hebt er iets extraverts voor nodig dat ik van nature niet heb. En bij grote akkoorden moest ik altijd veel te veel nadenken. Mijn brein kan niet te veel noten tegelijk verwerken en in fysieke bewegingen omzetten. Maar dat ging in de loop van deze anderhalf jaar dus steeds gemakkelijker.

Toch ben ik de laatste om te beweren dat deze opnamen van hoog niveau zijn. Het blijft amateuristisch gedoe. Sterker nog, er zijn heel veel amateurs die het beter kunnen dan ik. Maar ja, ik heb het dus vooral voor mezelf gedaan. En omdat ik nu eenmaal houd van complete overzichten, hierbij een lijst van alle 93 opnamen, in totaal bijna 6 uur muziek. Misschien heeft iemand er nog iets aan.

Nederlandsche Orgelmuziek

Musijck over de Voijsen der Psalmen Davids

Overige uitgaven

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in