4.16.26 – De doop is niet onmisbaar om gered te worden

0
25

Verder is het duidelijk dat we het verzinsel van mijn tegenstanders moeten afkeuren, omdat ze ieder die niet gedoopt is verwijzen naar de eeuwige dood. Dus stel dat, zoals zij eisen, de doop alleen bediend wordt aan volwassenen. En stel dat er een kind is dat goed onderwezen is in de basisprincipes van de vroomheid, zoals het hoort. De dag van de doop komt eraan, maar tegen ieders hoop in, wordt het kind weggerukt door een onverwachte dood. Wat gebeurt er volgens mijn tegenstanders met zo’n kind?

De belofte van de Heer is duidelijk: ieder die in de Zoon gelooft, zal de dood niet zien en zal niet in het oordeel komen, maar is van de dood overgegaan in het leven.1 Nergens lees je dat de Heer mensen die nog niet gedoopt zijn, veroordeeld heeft. Ik bedoel niet dat ik het zo opvat dat ik zou toegeven dat je de doop ongestraft kunt minachten. Ik beweer juist dat je met zo’n verachting Gods verbond schendt. Het is dus absoluut niet zo dat ik zoiets zou willen verontschuldigen. Nee, ik hoef alleen maar te bewijzen dat de doop niet zo onmisbaar is dat, als iemand niet de kans gehad heeft om de doop te krijgen, je meteen moet geloven dat hij verloren gegaan is. Maar als we instemmen met het verzinsel van mijn tegenstanders, veroordelen we zonder uitzondering iedereen die toevallig niet gedoopt kon worden. Hoeveel geloof zo iemand ook had gekregen, waarmee hij Christus zelf in bezit had.

Bovendien veroordelen mijn tegenstanders alle kleine kinderen tot de eeuwige dood. Want ze weigeren hun de doop, terwijl ze tegelijk beweren dat die onmisbaar is om gered te worden. Ze moeten maar eens kijken hoe geweldig ze overeenstemmen met wat Christus zegt. Hij wijst aan kinderen van die leeftijd het koninkrijk van de hemel toe.2 En zelfs al zouden we hun alles toegeven wat betreft de uitleg van deze passage, dan nog winnen ze daar niets bij als ze niet eerst het dogma onderuithalen dat ook kleine kinderen opnieuw geboren kunnen worden. Maar dat dogma heb ik al stevig vastgezet.

1Johannes 5:24

2Mattheüs 19:14

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in