4.15.11 – Ook na de doop blijven we zondigen

0
798

Dan het tweede punt waar we op moeten letten: deze slechtheid is nooit passief in ons, maar brengt continu nieuwe vruchten voort. Dat zijn de daden van het vlees die ik eerder al beschreven heb. Het is net als met een brandende oven die continu vlammen en vonken uitblaast of een bron waar onophoudelijk water uit opborrelt. Want bij mensen verdwijnen en doven de hartstochtelijke begeerten nooit, voordat ze door de dood uit het lichaam verlost worden en ze zichzelf volledig hebben uitgetrokken.

Weliswaar belooft de doop ons dat onze farao verdronken en de zonde gedood is. Maar dat betekent niet dat ze er niet meer zijn en ons niet meer lastigvallen. Nee, het betekent alleen dat ze niet meer kunnen winnen. Want zolang wij in deze gevangenis van ons lichaam opgesloten leven, blijven er restanten van zonde in ons huizen. Maar als we met geloof vasthouden aan de belofte die God ons in de doop gegeven heeft, zullen ze ons niet domineren of over ons regeren.

Maar laat niemand zichzelf voor de gek houden of zichzelf vleien in zijn slechtheid als hij hoort dat er altijd zonde in ons blijft huizen. Dit wordt niet gezegd met de bedoeling dat degenen die toch al meer dan genoeg geneigd zijn om te zondigen, in hun zonden zorgeloos in slaap mogen vallen. Nee, dit wordt gezegd om te voorkomen dat degenen die door hun vlees verontrust en gestoken worden, aan het wankelen of twijfelen raken. Zij moeten juist bedenken dat ze nog onderweg zijn. Als ze merken dat hun hartstochtelijke begeerte elke dag een stukje minder wordt, mogen ze geloven dat ze grote vooruitgang geboekt hebben, totdat ze komen waar ze naar op weg zijn: de totale ondergang van hun vlees. Die ondergang zal voltooid zijn bij de ondergang van dit sterfelijke leven. Ondertussen moeten ze dapper blijven strijden, zichzelf aanmoedigen vooruit te gaan en zichzelf aansporen tot aan de volledige overwinning. Want als ze zien dat er nog zoveel problemen overblijven, ook al hebben ze al zolang hun best gedaan, dan moet ook dat hun nog extra aansporen om het te blijven proberen.

We moeten het dus zo opvatten: we worden gedoopt om ons vlees te laten sterven. Dat begint vanaf het moment dat we gedoopt worden en we gaan daar elke dag mee door. En dat proces is pas voltooid als we uit dit leven verhuizen naar de Heer.

Bestellen?

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in