3.5.6 – Het vagevuur is een levensgevaarlijk verzinsel

0
504

Nu moeten de sofisten ons ook maar niet meer lastigvallen met hun vagevuur. Want dat is met dezelfde bijl al doormidden gebroken, omgehakt en volledig van zijn fundamenten afgegooid. Want ik ben het niet eens met sommigen die vinden dat we dit onderwerp maar moeten negeren en het vagevuur maar niet moeten noemen, omdat het – zeggen zij – alleen maar tot fel debat leidt, zonder dat je er veel aan hebt. Zelf zou ik ook aanraden zulke onbenulligheden maar te laten passeren, als ze er zelf niet zoveel waarde aan zouden hechten. Maar het vagevuur is samengesteld uit zoveel godslasteringen en er komen elke dag nieuwe bij om het te ondersteunen. Dat geeft enorm veel aanstoot en dus kunnen we dit echt niet door de vingers zien.

We hadden misschien op een of andere manier een tijdje kunnen negeren dat het buiten Gods Woord om bedacht was uit nieuwsgierige en brutale overmoed, dat men in het vagevuur geloofde op basis van een soort openbaringen die de duivel met zijn kunsten bedacht had en dat op een domme manier passages uit de Schrift verdraaid werden om het vagevuur te bevestigen. Weliswaar accepteert de Heer niet dat mensen zo brutaal inbreken in de verborgen schuilhoeken van zijn oordelen. Hij heeft streng verboden om zijn stem te negeren en bij doden te gaan zoeken naar de waarheid. Deuteronomium 18:11 En Hij staat niet toe dat zijn Woord zo oneerbiedig bezoedeld wordt. Maar ik geef toe dat we dit allemaal een tijdje hadden kunnen verdragen als niet zo belangrijk.

Maar als men de verzoening van de zonden ergens anders gaat zoeken dan in het bloed van Christus, als men de voldoening verplaatst naar iets anders, dan is zwijgen heel gevaarlijk! We moeten dus niet alleen maar onze stem gebruiken, maar uit volle borst een keel opzetten om het uit te schreeuwen: het vagevuur is een levensgevaarlijk verzinsel van Satan! Het maakt het kruis van Christus zonder betekenis! Het vormt een onaanvaardbare belediging van Gods barmhartigheid! Het brengt ons geloof aan het wankelen en gooit het omver!

Want wat is het vagevuur voor hen anders dan een genoegdoening die na de dood door de zielen van de overledenen betaald wordt voor hun zonden? Als het idee van genoegdoening omvergehaald is, is dus meteen ook het vagevuur vernietigd. Ik heb zojuist uitgelegd dat het bloed van Christus de enige voldoening, verzoening en reiniging is voor de zonden van de gelovigen. Als dat overduidelijk is, wat is het vagevuur dan nog anders dan enkel een huiveringwekkende godslastering tegen Christus? Ik laat de heiligschennis waarmee het vagevuur elke dag verdedigd wordt maar liggen, net als de aanstoot die het geeft in de godsdienst en de ontelbaar veel andere dingen die we tevoorschijn hebben zien komen uit deze goddeloze bron.

Bestellen?

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in