Insitutie Boek 3 – Het delen in Christus 3.4 – Berouw, schuldbelijdenis en genoegdoening 3.4.16 – Het is onmogelijk om al je zonden op te noemen

3.4.16 – Het is onmogelijk om al je zonden op te noemen

Ik zal nu op elk van deze punten met een paar woorden reageren. Op dit moment zwijg ik er maar over of ze eigenlijk wel het recht hebben om de zielen van de gelovigen door hun wetten vast te binden. Daar zullen we naar kijken als we daaraan toe zijn. Maar dat ze een wet opleggen die je verplicht om al je zonden op te noemen, dat ze zeggen dat je zonde alleen vergeven wordt op voorwaarde dat je vast van plan bent om te biechten, dat ze kletsen dat je geen toegang krijgt tot het paradijs als je geen gebruik maakt van je gelegenheid om te biechten – dat is absoluut onacceptabel!

Moeten we al onze zonden opnoemen? Maar David had volgens mij goed nagedacht over hoe je je zonden moet belijden. Toch riep hij uit: ‘Wie kan zijn afdwalingen beseffen? Reinig mij, Heer, van mijn verborgen afdwalingen!’ Psalm 19:13 En ergens anders: ‘Mijn zonden groeien mij boven het hoofd en als een zware last zijn ze te zwaar geworden voor mijn krachten.’ Psalm 38:5 Natuurlijk begreep hij hoe diep de afgrond van onze zonden was, hoeveel gedaanten onze misdaden aannemen, hoeveel koppen deze slang had en wat voor lange staart hij achter zich aansleepte. Hij waagde zich er dus niet aan om een lijst op te stellen, maar uit de diepte van zijn ellende riep hij tot de Heer: ‘Ik ben bedolven, begraven en verstikt. De poorten van de hel omringen mij. Psalm 18:6 Ik ben in een diepe put gezonken. Laat uw hand mij er uittrekken, want ik verga en sterf.’ Psalm 69:2-3; 69:15-16

Wie denkt er nu nog over om zijn zonden op te sommen? Je ziet toch dat zelfs David die van hem niet kan tellen?

Deze moderne vertaling van de Institutie van Johannes Calvijn heb ik tussen 2013 en 2018 paragraaf voor paragraaf op deze website geplaatst. In 2019 heb ik bovendien een gedrukte versie en een e-bookversie uitgegeven.

Gerrit Veldman

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in

Johannes Calvijnhttp://institutie.gerritveldman.nl
De reformator Johannes Calvijn leefde van 1509 tot 1564. In 1536 verscheen de eerste versie van zijn Institutie, oftewel Onderwijs in de christelijke godsdienst. Vervolgens breidde hij het boek een aantal keer fors uit, tot in 1559 de definitieve versie verscheen.

Als je deze website bezoekt, worden er cookies op je apparaat geplaatst. Cookies die nodig zijn om deze site goed te laten werken of om anonieme statistieken bij te houden, worden altijd geplaatst. Maar voor cookies die gebruikt worden om jouw surfgedrag te registreren, moet je eerst toestemming geven. Meer informatie.