3.2.18 – Geloof en twijfel, geest en vlees

0
93

Om dit te begrijpen, moeten we terugkeren naar de tegenstelling tussen vlees en geest, die ik ergens anders behandeld heb. Die tegenstelling komt in dit onderwerp duidelijk naar voren. Een vroom mens voelt in zijn hart dus een tegenstelling. Aan de ene kant stroomt er door zijn hart een lieflijkheid omdat hij Gods goedheid heeft leren kennen, maar aan de andere kant wordt zijn hart beklemd met bitterheid omdat hij beseft hoe ellendig hij eraan toe is. Aan de ene kant vertrouwt hij op de belofte van het evangelie, maar aan de andere kant siddert hij door de bewijzen van zijn onrechtvaardigheid. Aan de ene kant springt hij op van vreugde omdat hij het leven in handen heeft, maar aan de andere kant huivert hij voor de dood.

Die variatie ontstaat doordat het geloof onvolmaakt is. Tijdens ons tegenwoordige leven gaat het nooit zo goed met ons dat we volledig genezen van de ziekte van het ongeloof. We worden nooit helemaal vervuld met het geloof en het neemt ons nooit compleet in beslag. Vandaar die botsingen: het ongeloof zit vastgekleefd aan de restanten van het vlees en komt in opstand tegen het geloof dat vanbinnen verwekt is.

Maar als in een gelovig hart de zekerheid vermengd is met twijfel, dan zit er voor ons toch niets anders op dan te concluderen dat het geloof niet bestaat uit een zeker en duidelijk kennen van wat God met ons wil? Dan bestaat het geloof toch alleen uit een duistere en verwarde kennis van die wil? Helemaal niet! Immers, ook als we door allerlei gedachten heen en weer geslingerd worden, betekent dat nog niet dat we meteen van het geloof losgerukt worden. En ook als we door het woeden van het ongeloof op en neer geslingerd worden, betekent dat nog niet dat we in de afgrond van het ongeloof wegzinken. En ook als we geschokt worden, betekent dat nog niet dat we van onze plek gestoten worden. Immers, het eind van deze strijd is altijd dat het geloof zich ontworstelt aan de problemen die het omringen en de gevaren die het lijken te bedreigen.

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in