3.19.10 – Rekening houden met zwakken

0
102

Er zijn ook velen die dwalen omdat ze hun vrijheid zonder onderscheid en onverstandig gebruiken. Ze doen net alsof hun vrijheid alleen intact zou zijn als mensen er getuige van zijn. Door dit verkeerde gebruik vormen ze vaak een struikelblok voor zwakke broeders.

Je kunt tegenwoordig mensen tegenkomen die denken dat hun vrijheid alleen vaststaat als ze die in bezit nemen door op vrijdag vlees te eten. Ik berisp hen niet omdat ze op vrijdag vlees eten. Maar dat onjuiste idee moet uit hun hart gebannen worden. Ze zouden moeten bedenken dat hun vrijheid hun niets extra’s oplevert in de ogen van mensen, maar bij God. En die vrijheid ligt zowel in het niet gebruiken als in het wel gebruiken. Als ze beseffen dat het er voor God niets toe doet of ze vlees eten of eieren, of ze rode of zwarte kleren dragen, dan is dat meer dan genoeg. Dan is het geweten vrij. En daar is deze vrijheid voor bedoeld. Ook al eten ze de rest van hun leven nooit meer vlees en dragen ze altijd maar één kleur, dan zijn ze evengoed vrij.

Maar sommigen struikelen op een heel gevaarlijke manier omdat ze zich niet bekommeren om de zwakheid van hun broeders. Wij moeten onze zwakke broeders ondersteunen. Daarom moeten we niets onbezonnen doen, om te voorkomen dat dat voor hen een struikelblok vormt.

Maar soms is het inderdaad van belang dat we onze vrijheid voor mensen bevestigen. Dat geef ik toe. Maar toch moeten we onze vrijheid heel voorzichtig en beheerst gebruiken. Want we mogen de zorg voor de zwakken niet van ons afschudden. De Heer heeft sterk aangedrongen op die zorg.

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in