3.12.4 – Menselijke rechtvaardigheid is waardeloos

0
69

Ja, zo is het inderdaad. Mensen met een onrustig geweten voelen dat dit het enige toevluchtsoord is. Alleen daar kunnen ze veilig op adem komen als ze te maken hebben met Gods oordeel. Zelfs de sterren die ’s nachts het helderst schijnen, verliezen hun glans in het licht van de zon. Dus wat denken we dan dat er zal gebeuren, zelfs met de meest zeldzame onschuld van de mens, als die vergeleken wordt met Gods zuiverheid?

Want Gods oordeel zal een heel streng onderzoek zijn. Het zal doordringen tot de diepst verborgen gedachten van het hart. En zoals Paulus zegt, het zal aan het licht brengen wat verborgen is in de duisternis. Een geweten dat zich schuilhoudt en zich verzet, zal dan gedwongen worden zelfs alles tevoorschijn te brengen wat nu uit ons geheugen verdwenen is.1 De aanklager, de duivel, zal ons in het nauw brengen. Hij kent alle misdaden, want hij heeft ons ertoe aangezet die te plegen. In dat oordeel zullen we niets hebben aan de uiterlijke praal van goede daden, waar we nu alleen waarde aan hechten. Daar zal alleen een zuivere wil geëist worden. Daarom zal de huichelarij geschokt neervallen, zelfs al loopt zij nu te pronken uit een meer dan dronken overmoed. Dat geldt niet alleen voor de huichelarij waarmee de mens die zich tegenover God van zijn slechtheid bewust is, zich tegenover de mensen probeert groot te houden. Het geldt ook voor de huichelarij waarmee ieder zich voor God bedriegt. We zijn immers allemaal geneigd om onszelf te strelen en te vleien.

Wie geen aandacht hebben voor zo’n toneel, kunnen zichzelf wel een tijdje prettig en gerust rechtvaardigheid toeschrijven. Maar dat is wel een rechtvaardigheid die in Gods oordeel onvermijdelijk al snel uit hen weggerukt wordt, net zoals grote schatten die je in je droom opgehoopt hebt, verdwijnen als je wakker wordt.

Maar wie serieus, als het ware onder Gods ogen, de juiste norm voor rechtvaardigheid onderzoeken, zullen zeker ontdekken dat alle daden van mensen, op hun waarde geschat, alleen maar vieze vlekken zijn. Wat meestal als rechtvaardigheid beschouwd wordt, is voor God enkel onrechtvaardigheid. Wat meestal als reinheid beschouwd wordt, is voor God enkel viezigheid. En wat meestal als eer beschouwd wordt, is voor God enkel schande.

11 Korinthiërs 4:5

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in