2.7.4 – De morele wet moet ons leren vergeving te zoeken

0
225

Dus als we alleen maar naar de wet kijken, kunnen we niets anders dan de moed opgeven en doodsbang en wanhopig worden. Want door de wet worden we allemaal veroordeeld en vervloekt. Galaten 3:10 De wet houdt ons ver verwijderd van het geluk dat beloofd wordt aan wie zich aan de wet houdt.

Speelt de Heer, zul je zeggen, zo geen spelletje met ons? Het lijkt er immers sterk op. De hoop op geluk wordt ons voorgehouden. We worden tot dat geluk uitgenodigd en aangespoord en ons wordt verzekerd dat het voor ons klaarligt. Maar ondertussen is de toegang tot dat geluk voor ons gesloten. We kunnen er niet naar binnen.

Dit is mijn antwoord: de beloften van de wet zijn afhankelijk van een volmaakte gehoorzaamheid aan de wet. Zo’n gehoorzaamheid is nergens te vinden. Maar toch zijn de beloften niet tevergeefs. Want we leren dat ze voor ons tevergeefs zijn en geen enkel effect hebben, tenzij God ons omhelst, door zijn goedheid en uit genade, zonder dat Hij kijkt naar wat wij doen. Als wij dan gelovig zijn goedheid omhelzen, die ons in het evangelie geopenbaard is, dan hebben de beloften toch effect, zelfs als er een voorwaarde aan vastzit. Want dan geeft God ons alles uit genade. En als bekroning van zijn goedheid geeft Hij ons dan ook nog dat Hij onze halve gehoorzaamheid niet afwijst. Hij vergeeft ons wat er aan onze vervulling van de wet ontbreekt. En Hij laat ons genieten van de vruchten die door de beloften van de wet beloofd worden, alsof we aan de voorwaarde voldaan hebben.

Maar ik zal nu niet dieper op deze kwestie ingaan. Want als ik de rechtvaardiging door geloof ga behandelen, zal dit uitgebreider aan de orde moeten komen.

Bestellen?

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in