2.7.13 – Gelovigen kunnen niet zonder de morele wet

0
158

Sommige onwetenden zijn zich niet bewust van dit onderscheid. Daarom zijn ze zo brutaal om heel Mozes aan de kant te schuiven en afscheid te nemen van de twee tafels van de wet. Want ze vinden dat christenen geen leer horen aan te hangen met daarin de bediening van de dood. 2 Korinthiërs 3:7 Maar dit goddeloze idee moeten we uit onze gedachten bannen! Mozes heeft inderdaad geleerd dat de wet bij zondaren alleen maar tot de dood kan leiden. Maar de heiligen kunnen op een veel betere manier van de wet gebruik maken.

2.7.13 – Gelovigen kunnen niet zonder de morele wet

Want toen Mozes ging sterven, gebood hij het volk: ‘Neem alle woorden ter harte die ik vandaag voor jullie afkondig. Beveel ze aan je kinderen en leer hun om alles wat er in dit wetboek geschreven staat nauwkeurig te bewaren, te doen en te vervullen. Want dit zijn voor jullie geen zinloze geboden. Ze zijn bedoeld om iedereen daarin te laten leven!’ Deuteronomium 32:46-47

Niemand kan ontkennen dat in de wet een volmaakt beeld van rechtvaardigheid schittert. Daarom: óf we hebben geen enkel richtsnoer nodig om goed en rechtvaardig te leven, óf het is niet toegestaan om af te wijken van de wet. Want er zijn niet meerdere richtsnoeren voor het leven. Er is er maar één en die is eeuwig en onveranderlijk. David zegt dat het leven van een rechtvaardig man bestaat uit een continu overdenken van de wet. Psalm 1:2 Dat moeten we dus niet tot één bepaalde tijd beperken. Want het is volledig van toepassing op elke tijd tot het einde van de wereld toe.

En daarom moeten we de wet niet schuwen of het onderwijs van de wet mijden omdat de wet een veel volmaaktere heiligheid voorschrijft dan wij kunnen bereiken zolang we de gevangenis van ons lichaam nog met ons meezeulen. Want de wet heeft voor ons niet de functie van een strenge schuldeiser die pas voldaan is als de schuld is afgelost. Nee, als de wet ons aanspoort tot volmaaktheid, laat de wet ons de eindstreep zien. Het is goed voor ons om ons leven lang die volmaaktheid na te streven. En het is ook in overeenstemming met onze plicht. Zolang we dat gevecht niet opgeven, is het goed. Want heel het leven is een hardloopwedstrijd. En als we straks de afstand afgelegd hebben, zal de Heer ons geven dat we de eindstreep halen, die we nu vanuit de verte proberen te bereiken.

Bestellen?

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in