2.16.9 – Het voorgeborchte is een fabeltje

0
383

Anderen leggen het anders uit: Christus zou neergedaald zijn naar de zielen van de aartsvaders die onder de wet gestorven waren. Hij zou hun het nieuws gebracht hebben dat de verlossing tot stand gebracht was en hen hebben bevrijd uit de gevangenis waar ze in opgesloten zaten. Om hun fantasie te bevredigen slepen ze hier een passage uit Psalm 107 aan de haren bij, waarin staat dat de HEER de koperen deuren en de ijzeren grendels opengebroken heeft. Psalm 107:16 En een passage uit Zacharia dat Hij de gevangenen bevrijd heeft uit de put zonder water. Zacharia 9:11

Maar in deze psalm gaat het over de bevrijding van hen die in verre landen gevangen en geboeid worden. En Zacharia vergelijkt de Babylonische ballingschap met een diepe, droge put of afgrond waar het volk in weggezonken was. Bovendien leert hij dat de redding van heel de kerk een uitkomst is uit de diepste diepte. Daarom snap ik niet hoe men later op het idee gekomen is dat er een onderaardse plek zou bestaan die men het ‘voorgeborchte’ ging noemen. Dit fabeltje wordt gesteund door mannen van naam en ook tegenwoordig verdedigen velen dit serieus als de waarheid. Toch is het niet meer dan een fabeltje. Want het is kinderachtig om de zielen van de doden op te sluiten in een gevangenis. En waarom was het nodig dat Christus’ ziel daarheen afdaalde om ze te bevrijden?

Wel geef ik graag toe dat Christus aan hen verschenen is door de kracht van zijn Geest, om hen te laten weten dat de genade waar zij alleen een voorproefje van gehad hadden, toen daadwerkelijk aan de wereld geopenbaard is. Waarschijnlijk is hierop de passage van toepassing van Petrus, waar hij zegt dat Christus naar de geesten in de uitkijktoren – meestal vertaald met ‘gevangenis’ – gegaan is en aan hen gepredikt heeft. 1 Petrus 3:19 Want ook de context wijst ons erop dat de gelovigen die voor die tijd gestorven waren, samen met ons deel hadden aan dezelfde genade. Want de apostel geeft Christus’ dood extra betekenis doordat zelfs de doden erdoor geraakt worden. De vrome zielen hebben daadwerkelijk het bezoek gezien waar ze vol spanning naar uitkeken. Voor de verworpenen echter was het nu nog duidelijker dat ze van elke redding waren uitgesloten. Petrus maakt dat onderscheid niet zo duidelijk. Maar dat moeten we niet opvatten alsof hij vromen en goddelozen zonder onderscheid door elkaar haalt. Hij wil alleen maar leren dat vromen en goddelozen beiden Christus’ dood gezien hebben.

Bestellen?

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in