1.8.11 – De betrouwbaarheid van het Nieuwe Testament

0
558

Dan gaan we naar het Nieuwe Testament. Hoe stevig zijn de stutten die de waarheid van het Nieuwe Testament ondersteunen! Drie van de evangelisten vertellen de geschiedenis in een alledaagse en onverzorgde stijl. Veel trotse mensen hebben een afkeer van die eenvoud. Dat komt natuurlijk omdat ze geen aandacht hebben voor de belangrijkste onderdelen van de leer. Want daaruit kunnen we gemakkelijk opmaken dat de evangelisten spreken over hemelse mysteries, die het menselijk begrip te boven gaan.

Wie bij zijn geboorte ook maar een beetje schaamtegevoel heeft meegekregen, zal ongetwijfeld beschaamd worden als hij Lucas 1 leest. Ook de toespraken van Christus, waar de drie evangelisten een samenvatting van geven, voorkomen gemakkelijk dat je hun geschriften kunt minachten.

Maar Johannes werpt de koppigheid van hen die hij niet tot geloofsgehoorzaamheid kan dwingen nog sterker neer dan de bliksem zou doen, zo dondert hij uit de hoogte. Al die wijsneuzen die niets liever doen dan de eerbied voor de Schrift uit hun eigen hart en uit dat van anderen verdrijven, moeten maar eens naar voren komen. Ze moeten maar eens het evangelie van Johannes lezen. Of ze nu willen of niet, ze zullen daar duizend uitspraken vinden die hun beperkt verstand zullen prikkelen, ja die een verschrikkelijk brandijzer in hun geweten persen. Dan zal hun gelach wel verstommen.

Met Paulus en Petrus is het niet anders. Voor de meeste mensen zijn hun geschriften niet te doorgronden. Toch houdt alleen al de hemelse majesteit van die geschriften hen geboeid en als het ware aan die geschriften vastgebonden.

Er is echter één ding dat hun leer al meer dan genoeg boven heel de wereld laat uitsteken. Mattheüs zat eerst vast aan de inkomsten van zijn geldtafel en Petrus en Johannes waren druk bezig in hun scheepjes. Het waren allemaal ruwe, ongeschoolde mannen. Ze hadden geen enkel onderwijs van mensen genoten, dat ze aan anderen konden doorgeven. En Paulus was eerst een openlijke vijand, wreed en bloeddorstig. Maar hij werd bekeerd tot een nieuw mens. Die plotselinge en onverwachte verandering bewijst dat een hemels bevel hem ertoe aanzette om de leer die hij bestreden had, te beschermen.

Die honden mogen ontkennen dat de Heilige Geest op de apostelen is neergedaald. Ze mogen beweren dat de geschiedenis niet geloofwaardig is. De feiten vertellen duidelijk dat de Geest de apostelen heeft onderwezen. Eerst hadden ze zelfs onder het gewone volk nog weinig aanzien, maar opeens begonnen ze schitterend te spreken over de hemelse mysteries.

Bestellen?

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in