1.6.3 – Het Woord is een onmisbare routebeschrijving

0
552

Want de menselijke geest glijdt gemakkelijk uit en vergeet God. Mensen zijn sterk geneigd tot allerlei vormen van dwaling en willen telkens heel graag nieuwe godsdiensten verzinnen. Als we dat beseffen, kunnen we begrijpen hoe nodig het was dat de hemelse leer vastgelegd werd. Want dan zou de leer niet verloren kunnen gaan als ze vergeten werd. Dan zou ze niet kunnen verdwijnen door dwalingen of bederven door de brutaliteit van mensen.

Het is dus duidelijk dat God zijn Woord gebruikt heeft als hulpmiddel voor iedereen die Hij ooit effectief heeft willen onderwijzen. Want Hij voorzag dat zijn beeld zoals dat was ingeprent in de schoonheid van de wereld, te weinig effect had. Als we oprecht ons best doen om God zuiver te zien, is het handig om de juiste weg te volgen. Ik zeg dus dat we naar het Woord moeten gaan. Daar wordt God voor ons correct en levensecht beschreven zoals Hij zich laat zien in wat Hij gemaakt heeft. Want wat Hij gemaakt heeft, moet niet beoordeeld worden volgens ons verkeerde oordeel, maar volgens het richtsnoer van de eeuwige waarheid.

Als we daarvan afwijken, zoals ik zo pas zei, zal het ons nooit lukken om de eindstreep te halen, al rennen we ook nog zo hard en al doen we ook nog zo ons best. Want we volgen de verkeerde weg. We moeten namelijk bedenken dat het licht van Gods gelaat voor ons net een doolhof is. De apostel Paulus noemt dat licht ontoegankelijk. 1 Timotheüs 6:16 We kunnen de weg niet vinden als we niet door de routebeschrijving van het Woord naar dat licht geleid worden. Daarom is het nog beter om kreupel deze weg te volgen, dan via een andere route heel snel te lopen.

Ook David leert meermalen dat valse godsdiensten uit de wereld verwijderd moeten worden. Dan kan de zuivere godsdienst opbloeien. Daarom spreekt hij over God als degene die regeert. Met het woord ‘regeren’ doelt hij dan niet op de macht die God bezit en die Hij uitoefent in het bestuur van de natuur. Hij doelt ermee op de leer, waarin God voor zichzelf het wettige gezag opeist. Psalm 93; 96; 97; 99 Want dwalingen kunnen pas uit het hart van mensen gerukt worden, als eerst de ware kennis van God erin geplant is.

Bestellen?

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in