1.5.2 – God is zichtbaar in de orde van de schepping

0
1082

Zowel in de hemel als op de aarde zijn er ontelbaar veel bewijzen van Gods wonderbare wijsheid. Sommige van die bewijzen zijn meer verborgen. De sterrenkunde, de geneeskunde en alle natuurwetenschappen zijn bedoeld om die te onderzoeken. Maar andere bewijzen zijn zichtbaar voor de eenvoudigste leek. Je kunt je ogen niet opslaan of je wordt gedwongen er getuige van te zijn.

Zeker, wie een meer of minder goede scholing genoten heeft, kan daardoor een veel dieper inzicht krijgen in de mysteries van de goddelijke wijsheid. Toch kan gebrek aan scholing niemand verhinderen om in wat God gemaakt heeft zoveel creativiteit te zien dat hij daardoor de kunstenaar gaat bewonderen.

Natuurlijk moet je heel bekwaam zijn en goed je best doen om de bewegingen van de sterren te onderzoeken, hun standplaatsen te bepalen, hun onderlinge afstanden te meten en hun eigenschappen waar te nemen. En als je dat alles doorzien hebt en Gods voorzienigheid voor jou nog duidelijker geworden is, dan hoor je ook meer oog gekregen te hebben voor zijn glorie. Maar zelfs de meest eenvoudige en ongeletterde mensen kan het niet ontgaan hoe geweldig mooi Gods kunstwerk is. Die ontelbaar grote en toch geordende verscheidenheid van het hemelse sterrenleger openbaart het vanzelf. Daarom kan er niemand zijn aan wie de Heer zijn wijsheid niet overvloedig bekend gemaakt heeft.

Hetzelfde geldt voor de bouw van het menselijk lichaam. Om de verbindingen, de symmetrie, de schoonheid en de werking te beschrijven, moet je net zo intelligent zijn als Galenus.1 Toch ziet iedereen dat het menselijk lichaam zo knap in elkaar zit, dat je de maker wel moet bewonderen.

1Claudius Galenus (129-199), arts in Rome.

Galenus, Libris de usu partium.

Bestellen?

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in