1.11.5 – Beelden kunnen ons niets leren over God

0
311

Ik weet wel dat het een algemeen bekend gezegde is dat beelden ‘boeken voor de leken’ zijn. Gregorius de Grote1 heeft dat gezegd. Maar Gods Geest verkondigt iets heel anders. En als Gregorius op dit punt bij Hem in de leer was geweest, had hij deze uitspraak nooit gedaan.

Jeremia verkondigt dat je van hout alleen onzin kunt leren. Jeremia 10:8 Habakuk verklaart dat een gegoten beeld een leugenaar is. Habakuk 2:18 Daar moeten we dus de algemene regel uit afleiden dat alles wat mensen over God leren uit beelden nutteloos, ja zelfs gelogen is. Nu kun je daartegen inbrengen dat de profeten alleen mensen bestraffen die beelden misbruiken voor goddeloos bijgeloof. Dat geef ik toe. Maar ik voeg eraan toe dat het voor iedereen duidelijk is dat de profeten totaal veroordelen dat beelden zouden functioneren als leerboeken. Terwijl dat de vooronderstelling is van de pausgezinden. De profeten plaatsen de beelden tegenover de echte God. Zij zien tussen God en beelden een onoverbrugbare tegenstelling.

In de passages die ik daarnet aanhaalde, wordt volgens mij namelijk deze tegenstelling gemaakt: er is één echte God, die door de Joden gediend werd. Als je zichtbare vormen bedenkt die God moeten voorstellen, dan zijn die vormen verkeerd en leugenachtig. Wie uit die beelden kennis over God probeert te krijgen, wordt jammerlijk misleid.

Kortom, als het niet zo was dat de kennis over God die mensen uit beelden proberen te krijgen leugenachtig en vals is, dan zouden de profeten dit niet zo algemeen veroordelen. Ik houd in elk geval vol: als ik verklaar dat het nutteloos en leugenachtig is als mensen God proberen voor te stellen door beelden, dan herhaal ik daarmee gewoon woord voor woord wat de profeten verklaard hebben.

1Paus Gregorius I de Grote († 640).

Bestellen?

Reageren

Schrijf hier je reactie.
Vul hier alsjeblieft je naam in